Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Σε διαμετακομιστικό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας εξελίσσεται η Ελλάδα.

Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας για να μετατραπεί σε Διεθνή Διαμετακομιστικό Κέντρο παίρνει σάρκα και οστά χάρις στα συγκοινωνιακά έργα που ολοκληρώνονται σταδιακά το 2017 και το 2018.
Η στρατηγική θέση της χώρας ως η Ευρωπαϊκή χώρα-σύνορο με Ευρώπη και Αφρική δίνει μεγάλες δυνατότητες για να γίνει το σημείο από όπου εμπορεύματα ανάμεσα στις 3 Ηπείρους θα μεταφέρονται σύγχρονα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Για να γίνει αυτό, η χώρα επένδυσε αρκετά δισ ευρώ για την κατασκευή ενός εκτεταμένου δικτύου αυτοκινητόδρομων που καλύπτει σχεδόν στο σύνολο της την Ηπειρωτική χώρα, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνονται επενδύσεις επίσης αρκετών δισ ευρώ για την κατασκευή σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου. Τέλος η διασύνδεση αυτοκινητόδρομων-σιδηρόδρομων με τα μεγάλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας δένει το "πολυτροπικό" σύστημα που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξης ενός παγκοσμίου μεγέθους διαμετακομιστικό εμπόριο.

Η χώρα το 2017 ολοκληρώνει το δίκτυο αυτοκινητόδρομων που θα έχει μήκος 2.600χλμ και μέχρι το 2020 θα φτάσει περίπου 3.000χλμ και η Ελλάδα από ουραγός θα αποκτήσει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πανευρωπαϊκά σε σχέση με την έκταση της χώρας. Το βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, πλήρως ηλεκτροκινούμενο θα λειτουργήσει το 2018 ανοίγοντας νέους διαδρόμους για τη μεταφορά εμπορευμάτων ενώ και ο δυτικός διάδρομος Αθήνα-Πάτρα θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2022.

Τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Καβάλας, της Κορίνθου, της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας θα παίξουν τον βασικό ρόλο του παραλήπτη εμπορευμάτων. Ήδη το λιμάνι του Πειραιά το διαχειρίζεται η Κινεζική Cosco με μεγάλη επιτυχία, ενώ θα ακολουθήσει και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Κοντά σε αυτό το δίκτυο και τα Αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης που επίσης θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην διακίνηση εμπορευμάτων χάρη στη διασύνδεση τους με τα υπόλοιπα συγκοινωνιακά δίκτυα.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Ο μεγάλος στόχος της χώρας είναι η προσέλκυση εταιρειών και αλυσίδων για την μεταφορά εμπορευμάτων ανάμεσα στις 3 Ηπείρους που θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κλάδο που θα μπορούσε με τις κατάλληλες συνθήκες να ανταγωνιστεί ακόμα και τον τουρισμό.

Ο χώρος των logistics σήμερα κατέχει περίπου το 10,8% του ΑΕΠ ενώ με τις επενδύσεις που γίνονται αυτό το νούμερο μπορεί να μεγαλώσει σημαντικά.

Άλλωστε δε είναι τυχαία η αναφορά του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, μιλώντας στο 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics όπου είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε πως η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να μετατραπεί σε βασικό διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και να καταστεί η κύρια πύλη εισόδου εμπορευμάτων από την Ανατολή προς την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη και, φυσικά, όλες τις γειτονικές βαλκανικές χώρες».

Σύμφωνα με τον κο Κορκίδη οι σημαντικότερες προτάσεις για την ταχεία ανάπτυξη του Εφοδιαστικού κλάδου είναι επιγραμματικά: Η δημιουργία νέων ή λειτουργική αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων υποδομών, ανάπτυξη και λειτουργία μεγάλων επιχειρηματικών εξαγωγικών πάρκων, ολοκλήρωση και εκσυγχρονισμός των βασικών δικτύων και υποδομών μεταφορών, ενίσχυση δράσεων λειτουργικής ευελιξίας και οργανωτικής καινοτομίας στην εφοδιαστική αλυσίδα των επιχειρήσεων, κατάρτιση και πιστοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό, προκειμένου να δημιουργήσουν αποθηκευτικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία θα έχουν ρόλο logistics hubs των Βαλκανίων.

Το σημαντικό νέο είναι πως στο Υπουργείο Υποδομών γίνεται αυτή την εποχή ένα μεγάλο action plan για την αναβάθμιση του ρόλου του Διαμετακομιστικού κόμβου της χώρας που θα δώσει τα κίνητρα για την γιγάντωση του κλάδου που μπορεί να συμβάλει στην επιδιωκώμενη σταθερή ανάπτυξη της χώρας.

Η προσφορά του κλάδου θα γίνει ορατή με τη συνδυασμένη δράση Κράτους και επιχειρήσεων, ενώ εδώ φαίνεται ξεκάθαρα πως ο ρόλος των μεγάλων υποδομών που θα προσφέρει το κατάλληλο συγκοινωνιακό περιβάλλον για να γίνουν τα logistics πυλώνας ανάπτυξης της χώρας.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com