Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ιράν: Τουλάχιστον 36 οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων. Δείτε το βίντεο.


Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι οι νεκροί είναι 44 και οι τραυματίες 103.

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 95 τραυματίστηκαν όταν δύο επιβατικά τρένα συγκρούστηκαν κοντά στην πόλη Σαχρούντ του Ιράν περίπου 400 χλμ. ανατολικά της Τεχεράνης, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί.
Πλάνα βίντεο δείχνουν τέσσερα εκτροχιασμένα βαγόνια, τα δύο από αυτά να φλέγονται. Εκπρόσωπος της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, ο Μοσταφά Μορταζαβί, δήλωσε στο ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars πως οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.
Ο επαρχιακός κυβερνήτης Μοχαμάντ Ρεζά Χαμπάζ δήλωσε, σύμφωνα με το Fars, πως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.
Δεν είναι σαφές πόσοι επιβάτες επέβαιναν στο τρένο, ωστόσο το Fars μετέδωσε πως 100 άνθρωποι έχουν διασωθεί.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένα τρένο που εισερχόταν στον σταθμό Χαφτ-Χαν στα περίχωρα της Σαχρούντ φαίνεται πως έπεσε πάνω σε ένα άλλο που περίμενε στον σταθμό. Ο Χαμπάζ είπε πως το τρένο είχε σταθμεύσει σε μια κύρια γραμμή έξω από τον σταθμό.
Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση πως η απομακρυσμένη τοποθεσία όπου σημειώθηκε η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις διάσωσης να εξελίσσονται πολύ αργά. 
"Μέχρι τώρα μόνο ένα ελικόπτερο έχει φθάσει στη σκηνή του δυστυχήματος λόγω δυσκολιών πρόσβασης", ανέφερε ο τοπικός διευθυντής της Ερυθράς Ημισελήνου Χασάν Σοκρολαχί.
Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί απαίτησε τη διεξαγωή "άμεσης έρευνας" για τα αίτια του δυστυχήματος και όσους ενδεχομένως να ευθύνονται για αυτό. "Όλα τα προληπτικά μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο δυστύχημα", έγραψε σε επιστολή στον πρώτο αντιπρόεδρο, Εσάκ Τζαχανγκιρί.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Ιράν είναι απαρχαιωμένο λόγω των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε τη διεθνής κοινότητα στην Τεχεράνη εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός της.
Οι κυρώσεις ήρθησαν τον Ιανουάριο βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη και σε έξι παγκόσμιες δυνάμεις η οποία προέβλεπε τον τερματισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.




 ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ