Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ποιοι συμμετέχουν στη σημερινή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας της η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00. Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία σήμερα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Με προσωπικό ασφαλείας νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές δομές, λόγω της συμμετοχής γιατρών και εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

Για την κατάσταση στον χώρο της υγείας διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία, όπως αναφέρει, «παραμένει δραματική», με τα νοσοκομεία να βρίσκονται «σε οικονομική ασφυξία».

Επίσης, κάνει λόγο για «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές», καθώς και για «επιταχυνόμενη συρρίκνωση, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας».

Ακόμη, η ΟΕΝΓΕ προγραμματίζει πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκεμβρίου, ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου, καθώς και πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Συμμετοχή στην απεργία έχει δηλώσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ προγραμματίζει και παναττική στάση εργασίας στις 14 Δεκεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 15:00, και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10:00 το πρωί.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Tη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών εν ενεργεία και συνταξιούχων, ζητά σε εξώδικη επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Εργασίας, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 12:01, μετά τα μεσάνυχτα.

Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων έχουν διατυπώσει μια σειρά από 13 ζητήματα που τους απασχολούν, μεταξύ των οποίων, η υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία, που εκκρεμεί από το 2010, το θέμα της ανεργίας, η παραβίαση των ωρών εργασίας στα πλοία της ακτοπλοΐας, η μείωση των οργανικών συνθέσεων στα πλοία των διεθνών γραμμών και η υλοποίηση της εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων.

Το προεδρείο της ΠΝΟ έχει θέσει επίσης το θέμα της καταπολέμησης της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, του ΝΑΤ, του Κεφαλαίου Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών, αλλά και το θέμα των συντάξεων κύριων και επικουρικών που όπως υποστηρίζει, έχουν μειωθεί.

Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προγραμματίσει τροποποιήσεις των προγραμματισμένων δρομολογίων τους λόγω της απεργίας και οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία και λιμεναρχεία.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ

Τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν ανακοινώσει συμμετοχή στην απεργία. Από την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ έχουν εξαγγείλει πάντως, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, στάση εργασίας από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως αυτές έχουν εξαγγελθεί από τα Σωματεία εργαζομένων, έχουν ως εξής:

Πέμπτη: στάση εργασίας από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο

Σάββατο: στάση εργασίας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου: στάση εργασίας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10:00

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου: στάση εργασίας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο από τις 12:00 έως τις 16:00

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου: στάση εργασίας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Πηγή: enikos.gr