Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΗΠΑ: Απαντήσεις για το δυστύχημα στο Χομπόκεν αναζητούν οι Αρχές.

 Οι ομοσπονδιακές Αρχές προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τι συνέβη πριν το επιβατικό τρένο εκτροχιαστεί και συγκρουστεί στον σταθμό του Χομπόκεν της Νέας Ιερσέης, προκαλώντας τον θάνατο μίας νέας μητέρας και τον τραυματισμό πάνω από 100 ανθρώπων.

Οι υπεύθυνοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Εθνικών Μεταφορών (NTSB) προσπαθούν να εξακριβώσουν την ταχύτητα με την οποία κινούνταν το τρένο πριν την σύγκρουσή του την Πέμπτη το πρωί και αναμενόταν να μιλήσουν με τον τραυματία μηχανικό του τρένου την Παρασκευή, αναφέρει το «Associated Press».

Η έρευνα θα αναζητήσει απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα, όπως το αν θα μπορούσε να αποτρέψει το δυστύχημα η χρήση ενός συστήματος που έχει σχεδιαστεί για να παρακάμπτει τον μηχανικό και να μειώνει αυτόματα την ταχύτητα του τρένου ή να το σταματάει εντελώς.

Οι υπεύθυνοι ανακάλυψαν τον καταγραφέα συνομιλιών του συρμού την Πέμπτη την νύχτα και αναμενόταν να τον εξετάσουν την Παρασκευή, όπως δήλωσε η Μπέλα Ντιν Ζαρ, αντιπρόεδρος του NTSB, ο οποίος περιλαμβάνει και πληροφορίες για την ταχύτητα και τα φρένα.

Ο σταθμός του Χομπόκεν έμεινε κλειστός την Παρασκευή, δυσκολεύοντας την μετακίνηση των επιβατών.

Η «New York Times» αναφέρει ότι ακόμα και πριν το δυστύχημα οι μεταφορές στην Νέα Ιερσέη είχαν σοβαρά προβλήματα, καθώς η Υπηρεσία Μεταφορών της πολιτείας λειτουργούσε για ένα χρόνο χωρίς εκτελεστικό διευθυντή, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν είχε συνεδριάσει επί τρεις μήνες, ενώ το ίδιο δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα διαχειριστεί το έλλειμμα των $45 εκατομμυρίων στον ετήσιο προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, καθώς η έρευνα για το δυστύχημα βρίσκεται εν εξελίξει, η οικογένεια της Φαμπιόλα Μπιτάρ ντε Κρον θρηνεί τον χαμό της. Η άτυχη γυναίκα πρόσφατα μετακόμισε στην Νέα Ιερσέη από την Βραζιλία και μόλις είχε αφήσει την κόρη της στον παιδικό σταθμό, όπως ανέφερε ο υπάλληλός του, Κάρλος Μάγκνερ στο «AP».

«Μιλήσαμε για περίπου ένα λεπτό, και είπε ότι βιαζόταν», ανακαλεί ο κ. Μάγκνερ. Οπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Ιερσέης, Κρις Κρίστι, η Ντε Κρον σκοτώθηκε από τα συντρίμμια, ενώ 108 ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν, κάποιοι εκ των οποίων με σοβαρά τραύματα όπως σπασίματα οστών.

Ο μηχανικός Τόμας Γκάλαχερ απεγκλωβίστηκε από το παραμορφωμένο πρώτο βαγόνι και διεκομίσθη στο νοσοκομείο, απ’ όπου και λίγο μετά πήρε εξιτήριο.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, δήλωσε ότι οι ανακριτές θα διαλευκάνουν εάν το δυστύχημα συνέβη λόγω κάποιας βλάβης, λόγω ανθρώπινου λάθους ή λόγω κάποιας άλλης αιτίας.

Κάποιοι μάρτυρες ανέφεραν ότι δεν άκουσαν τα φρένα, την στιγμή που η επιτρεπτή ταχύτητα του τρένου όταν προσεγγίζει τον σταθμό είναι περίπου 16 χιλιόμετρα την ώρα.
«Το τρένο μπήκε στον σταθμό με πολύ μεγάλη ταχύτητα, και το ερώτημα είναι γιατί συνέβη αυτό», δήλωσε ο κ. Κρίστι.

Πηγή: ekirikas.com