Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Σε τροχιά ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι Ιταλοί.

Στο τέλος του μήνα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των Ιταλικών Σιδηροδρόμων, ενώ τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των μετοχών της στο νέο επενδυτή. 


Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιχειρεί έστω και την τελευταία στιγμή να ανατρέψει την εικόνα του παρελθόντος αναβαθμίζοντας το σύστημα κρατήσεων. Την ίδια στιγμή όμως η χρονιά δεν αναμένεται να «κλείσει» με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα λόγω της σημαντικής απώλειας εσόδων που προκάλεσε το κλείσιμο της Ειδομένης. Η απώλεια ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 5 εκατ. ευρώ.

Η Trenitalia στοχεύει άμεσα να δρομολογήσει το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης, ενώ προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται οι Ιταλοί περιλαμβάνει μετατάξεις στελεχών σε άλλες δομές του Δημοσίου, πρόγραμμα αξιολόγησης του προσωπικού από την αρχή και πακέτα εθελούσιας εξόδου που θα ακολουθήσουν. Στο στόχαστρο των Ιταλών θα μπουν τόσο οι επιβατικές όσο και οι εμπορευματικές μεταφορές. Έμφαση θα δοθεί σε νέα δρομολόγια, προσφορές, κάρτες και εισιτήρια που θα έχουν και μειωμένη τιμή, καθώς και στη σύγκριση του κόστους μεταφοράς με όχημα και με τρένο.

Οι άμεσες παρεμβάσεις της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αφορούν τις επιβατικές μεταφορές. Και αυτό είναι αναμενόμενο αν υπολογίσει κανείς ότι το 75%-80% του έργου της εταιρείας έως και σήμερα αφορά την επιβατική κίνηση, παρότι η προοπτική της ανάπτυξης βρίσκεται στις εμπορευματικές μεταφορές με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Cosco.

Με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό οι Ιταλοί

Σημαντικές συνεργασίες σε παγκόμιο επίπεδο ανακοίνωσε πρόσφατα ο Renato Mazzoncini, CEO του dello Stato Italiane Ferrovie (FS). Το πλάνο περιλαμβάνει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των ιταλικών και ρωσικών σιδηροδρόμων, για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό της υποδομής σιδηροδρόμων, εκτός από τα προϊόντα και την παροχή υπηρεσιών για τις διοικητικές μέριμνες και τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη συνεργασία στην κατασκευή των ρωσικών μεγάλων γραμμών, καθώς επίσης και κοινά προγράμματα για νέες υποδομές σιδηροδρόμων σε άλλες χώρες. Παρόμοια συμφωνία συνεργασίας έχει επιτευχθεί με τους ιαπωνικούς σιδηροδρόμους. Επίσης η Trenitalia θα επιδιώξει την είσοδό της στη Βρετανία συμμετέχοντας σε κοινοπραξία με μια τοπική επιχείρηση μεταφορών, σε διαγωνισμό για το Intercity δυτικών ακτών (μια γραμμή μεταξύ του Λονδίνου και του Εδιμβούργου).


Πηγή: reporter.gr