Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ηλεκτρονικό εισιτήριο στα ΜΜΜ: Πότε ξεκινά, τι είναι το σύστημα με τις 2 κάρτες.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα με τις 2 κάρτες στο ηλεκτρονικό εισιτήριο στα ΜΜΜ;

Μετά την τηλεματική η οποία είναι σε ισχύ από τον περασμένο Απρίλιο, ο ΟΑΣΑ παρουσιάζει στη ΔΕΘ για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το ηλεκτρονικό εισιτήριο ή αλλιώς το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το 2017 στην Αττική.
Σκοπός του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα ΜΜΜ είναι να αντικαταστήσει σταδιακά το χάρτινο εισιτήριο με 2 τύπου «έξυπνων καρτών», που αναμένεται να κάνουν πιο εύκολη την πρόσβαση των επιβατών της πρωτεύουσας στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες και να επιλύσει αρκετά προβλήματα.
Η πρώτη ονομάζεται ATH.ENA Ticket και είναι μια εύκαμπτη χάρτινη κάρτα χωρίς επεξεργαστή, με τη φόρτιση της να προορίζεται κυρίως σε διαδρομές με χρονική διάρκεια ή/και με διαδρομές συγκεκριμένου αριθμού.
Η δεύτερη και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η ATH.ENA Card, μια έξυπνη πλαστική κάρτα σε μέγεθος πιστωτικής που διαθέτει επεξεργαστή, είναι προσωποποιημένη, περιλαμβάνοντας φωτογραφία του κατόχου της στο πίσω μέρος, αλλά και δυνατότητα ανάκτησης του υπολοίπου σε περίπτωση απώλειάς της.
Ολόκληρο το ΑΣΣΚ, αποτελείται από πύλες εισόδου-εξόδου, επικυρωτικά μηχανήματα και από αυτόματα μηχανήματα έκδοσης καρτών. Η ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα γίνει αρχικά στον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) στις αρχές του νέου χρόνου, με τα πρώτα μηχανήματα έκδοσης καρτών να έχουν ήδη εγκατασταθεί σε διάφορες στάσεις ως μέρος της δεύτερης φάσης που ολοκληρώνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στα τέλη Οκτωβρίου.
Παράλληλα, από 1/1/2017, τα νέας γενιάς επικυρωτικά μηχανήματα θα βρίσκονται μέσα σε 2.000 λεωφορεία, τρόλεϊ αλλά και σε όλες τις στάσεις του Τραμ. Στο Μετρό (γραμμές 2 και 3), το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα φτάσει τον Ιούνιο.
Η διαφοροποίηση είναι η παρουσία αυτόματων πυλών εισόδου-εξόδου για την αντιμετώπιση της εισιτηριοαποφυγής, οι οποίες θα ενεργοποιούνται μόλις ο επιβάτης ακουμπήσει την έξυπνη κάρτα στην ειδική επιφάνεια προκειμένου να εισέλθει ή να εξέλθει από το σταθμό.
Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση συνολικά 1062 πυλών στον Προαστιακό και το Μετρό, με την ενεργοποίηση τους να γίνεται πρώτα στη γραμμή 1 από 1/1/2017 και με τις γραμμές 2 και 3 να ακολουθούν από τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Πηγή: fimes.gr