Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Βραζιλία: Απειλές για απεργία στο μετρό ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

-Νέα επεισόδια σε παραθεριστικό κέντρο όπου δεν άφηναν τη δάδα να περάσει. 

-Οικονομική κρίση και μεγάλη εγκληματικότητα
-Οι ταραχές με επίκεντρο την Ολυμπιακή φλόγα δημιουργούν σκιές στους Αγώνες του Ρίο.
Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας της Ολυμπιακής δάδας έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία, την ίδια ώρα που απειλές για απεργία στο μετρό δημιουργούν φόβους για χάος στις μετακινήσεις φιλάθλων, τουριστών αλλά και αθλητών.

Οχτώ ημέρες πριν την έναρξη οι διοργανωτές πασχίζουν να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά. Ενώ όμως οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στους αγώνες έχουν αρχίσει να καταφθάνουν, οι «συμφορές» μαζεύονται.

Η τελευταία ανησυχία έχει να κάνει με τους υπαλλήλους του μετρό στο Ρίο που απειλούν ότι θα κατέβουν σε απεργία, από τις 4 Αυγούστου, την παραμονή των Αγώνων, αν δεν πάρουν άυξηση 9,83% στους μισθούς τους. Το μετρό θεωρείται ζωτικής σημασίας μεταφορικό μέσο για τους περίπου 500 χιλιάδες επισκέπτες που θα κατακλύσουν την πόλη.

Η απειλή αυτή έρχεται να προστεθεί στο σημερινό περιστατικό που συνέβη σε ένα παραθεριστικό κέντρο βόρεια του Ρίο, την Άνγκρα Ντος Ρέις, όταν οργισμένο πλήθος δεν επέτρεψε τη διέλευση της Ολυμπιακής δάδας.

Ενα ερασιτεχνικό βίντεο απαθανάτισε τις σκηνές χάους, με τους διαδηλωτές να αποσπούν τη δάδα και να σβήνουν την Ολυμπιακή φλόγα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ταξίδι της φλόγας συναντά εμπόδια από διαδηλωτές στη Βραζιλία, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να την σβήσουν με κουβάδες νερό ακόμη και με πυροσβεστήρες!

Οπως ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ επιστρατεύθηκε ο στρατός της Βραζιλίας για να απομακρύνει τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών! Οι διαδηλωτές ανταπάντησαν με ρίψη τούβλων και πετρών!

Η λαμπαδηδρομία σταμάτησε προσωρινά, ενώ ένα παιδί τραυματίστηκε.

Σημειώνεται πως το Ρίο βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι για πάνω από δύο μήνες. Παράλληλα η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί, διότι λόγω των οικονομικών περικοπών έχουν μειωθεί οι αστυνομικές δυνάμεις και έτσι δεν μπορούν να ελεγχθούν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Τα ερωτήματα που εγείρονται πλέον είναι εύλογα για το κατά πόσο ήταν σε θέση οικονομικά η Βραζιλία να διοργανώσει ένα τόσο δαπανηρό αθλητικό γεγονός. Μετά τη λήξη των Ολυμπιακών άλλωστε πολλά στάδια και εγκαταστάσεις μένουν συχνά αχρησιμοποίητα. Οι υπερασπιστές πάντως των Ολυμπιακών Αγώνων υποστηρίζουν πως βελτιώθηκαν οι υποδομές της χώρας και η φιλοξενία των Αγώνων είναι θέμα περηφάνιας.


Πηγή: protothema.gr