Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Ο φωτογραφικός φακός ως το παράθυρο του τρένου.

Έκθεση του Μάρκου Δολόπικου στα Χανιά 1-10 Αυγούστου
Από την έκθεση φωτογραφίας του Μάρκου Δολόπικου «Εκεί που το μεταίσθημα συναντάει το συναίσθημα», η οποία μετά το Λονδίνο και την Αθήνα παρουσιάζεται εφέτος στα Χανιά (1-10 Αυγούστου 2016)
Στα Χανιά θα βρίσκεται εφέτος το καλοκαίρι η έκθεση «Εκεί που το μεταίσθημα συναντάει το συναίσθημα» μετά το Λονδίνο και την Αθήνα. Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, τόπο καταγωγής του Μάρκου Δολόπικου, τον Δεκέμβριο του 2014 και συνεχίζει την πορεία της μέσα από ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Εκεί που το μεταίσθημα συναντάει το συναίσθημα»

Με αυτή του τη δουλειά ο καλλιτέχνης μάς ταξιδεύει έχοντας μετατρέψει σε φωτογραφικό φακό το παράθυρο του τρένου κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες. Το κάδρο που ορίζεται από το παράθυρο, καθώς και η ταχύτητα με την οποία κινείται ο συρμός και εναλλάσσονται οι εικόνες, παράγουν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ένα πολύ ατίθασο και πεισματάρικο αποτέλεσμα.
«Εκεί που το μεταίσθημα συναντάει το συναίσθημα»

Ο Μάρκος Δολόπικος όχι μόνο καταφέρνει να τιθασεύσει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά προχωράει και παραπέρα. Καταφέρνει να συνδέσει το μεταίσθημα με το συναίσθημα. Μέσα από αυτό το σμίξιμο μας λέει αυτά που θέλει. Μας λέει όμως και αυτά που κι εμείς θα θέλαμε να δούμε και ίσως δεν θα προλαβαίναμε.
«Εκεί που το μεταίσθημα συναντάει το συναίσθημα»

Όπως το μεταίσθημα, έτσι και οι φωτογραφίες αυτές μας δίνουν μια διαχρονικότητα στη συνέχεια των όσων παρατηρούμε. Οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες, ενεργοποιώντας έτσι τη μνήμη και το συναίσθημα, που επιχρωματίζουν τις φωτογραφίες με το δικό τους χρώμα.
«Εκεί που το μεταίσθημα συναντάει το συναίσθημα»

Ένα ταξίδι με τρένο, όπως συμβαίνει και με τη ζωή, είναι γεμάτο εναλλαγές συναισθημάτων και διαθέσεων. Μελαγχολικά, φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα τοπία που αναδύονται μέσα από την ομίχλη και δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Κάθε στιγμή ένα καινούριο τοπίο εμφανίζεται. Μία καινούρια ιστορία έτοιμη να την αφηγηθεί κάποιος. Κτίρια που στέκουν μοναχικά μέσα στο τοπίο, περιμένουν την επιβεβαίωση της ύπαρξής τους που ο φωτογραφικός φακός έρχεται να δώσει.

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Μάρκου Δολόπικου θα γίνουν τη Δευτέρα 1η Αυγούστου στις 20:30 στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο - Ενετικό Λιμάνι Χανίων).

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 1η έως 10 Αυγούστου 2016. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πηγή: tovima.gr