Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ο αθέατος κόσμος του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου.

Οι αρχαίες σήραγγες και δεξαμενές, το ρωμαϊκό υδραγωγείο αλλά και οι σύγχρονες σήραγγες των υπόγειων σταθμών του Μετρό «αναδύονται» στην επιφάνεια με την βοήθεια του φωτογραφικού φακού και αποκαλύπτουν τις διαδικασίες που εξελίσσονται στο πλαίσιο της επέκτασης του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου στον Πειραιά. Μια συλλογή φωτογραφιών και βίντεο αποκαλύπτει τα υπόγεια διαφορετικά σημεία του έργου, αυτά που κρύβονται επιμελώς από εργοταξιακές περιφράξεις. Με ξεναγό τον φωτογραφικό και κινηματογραφικό φακό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό Α.Ε διοργανώνει την περιοδική έκθεση Στην επιφάνεια/ unearthed στο κτήριο ΞΥΛΑΠΟΘΗΚΗ επί της Οδού Πύλης 8 στις Αστικές Πύλες του Πειραιά.
Σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, η έκθεση παρουσιάζει στο κοινό τους αθέατους τόπους όπου εξελίσσεται παράλληλα η αρχαιολογική διερεύνηση και το κατασκευαστικό έργο της Επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά. Εστιάζει στις σύγχρονες διεπιστημονικές μεθόδους που εφαρμόζονται για τη συλλογή και τεκμηρίωση των αρχαιολογικών δεδομένων στο πλαίσιο ενός μεγάλου κοινωφελούς έργου, όπως είναι η κατασκευή του υπόγειου σιδηροδρόμου.
Στόχος της παρουσίασης είναι να αφηγηθεί με σύγχρονα εποπτικά μέσα τις ιστορίες πίσω από τις κατασκευές, αυτές που φτιάχτηκαν σε μακρινές εποχές αλλά και τις σύγχρονες. Κυρίως όμως προσδοκά να φωτίσει με ουσιαστικό τρόπο τη σημασία της ανθρώπινης σύμπραξης και συνεργασίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 και ώρα 8:30μμ. από τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη.

Στα εγκαίνια της έκθεσης Στην επιφάνεια/ unearthed η χορογράφος Μαρία Κολιοπούλου και η ομάδα χορού Πρόσχημα προτείνουν ένα σπονδυλωτό έργο με βάση τη μνήμη, που θα αποτελείται από μια σειρά χορογραφικών δράσεων. Οι δράσεις αυτές θα ξεκινάνε από τον αρχαιολογικό χώρο και θα καταλήγουν στο εσωτερικό του κτηρίου της Ξυλαποθήκης.
Οι θεατές θα οδηγηθούν από τον πεζόδρομο του Αρχαιολογικού χώρου των Αστικών Πυλών Πειραιά στο εσωτερικό του κτηρίου της Ξυλαποθήκης όπου και θα λάβει χώρα το μεγαλύτερο μέρος των χορογραφημένων δράσεων σε μορφή σόλο, ντούο και τρίο.
Αντλώντας υλικό από την ανασκαφής των αρχαίων συστημάτων ύδρευσης, η χορογράφος εστιάζει τόσο στο ανθρώπινο σώμα όσο και σε υλικά που συνδέονται με τις περιόδους της ανασκαφής. Μέσα από τη χρήση αρχέγονων ήχων από μουσικά όργανα όπως η γκάιντα και υλικών όπως ο πηλός και το χώμα, συνδέει το παρελθόν με το παρόν.

H χορεύτρια Βιβή Χριστοδουλοπούλου σε στιγμιότυπο της χορογραφίας c for clay σε σύλληψη Μαρίας Κολιοπούλου

Δουλεύοντας τα τελευταία χρόνια πάνω στην έννοια της μνήμης και του σώματος ως φορέα μηνυμάτων, θέτει μια σειρά ερωτήματα που αφορούν στην πολιτισμική, ιστορική, γεωγραφική μας μνήμη.Τα έργα mneme, a room of her own και c-for clay, της ομάδας χορού πρόσχημα που έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, θα αποτελέσουν την βάση της χορογραφικής δημιουργίας.
Οι χορογραφικές δράσεις θα προσκαλέσουν τον θεατή σε ένα παλινδρομικό ταξίδι με την μνήμη βυθίζοντάς τον σε ένα κόσμο φανταστικής πραγματικότητας.

Ερμηνεύουν: Ιωάννα Αποστόλου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Ευγενία Σιγαλού, Βιβή Χριστοδουλοπούλου.
Νέυ: Αλέξανδρος Σιγαλός
Φωτιστική εγκατάσταση: Θωμάς Οικονομάκος
Κτήριο ΞΥΛΑΠΟΘΗΚΗ
Πύλης 8, Αρχαιολογικός χώρος Αστικών Πυλών Πειραιά
Πληροφορίες: 2104127154

Εναρξη 9 Ιουνίου
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή 9.00 -17.00
Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 20.00
Τρίτη κλειστά
Παραμένει κλειστό τις επίσημες αργίες
Ελεύθερη είσοδος

Στην έκθεση υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ)
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους από τον Σεπτέμβριο 2016 θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές.

Συντάκτης: Βάσια Μπακετέα
Πηγή: athina984.gr