Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Έκθεση φωτογραφίες με αρχαιότητες που βρέθηκαν στα έργα του ΜΕΤΡΟ.


Στο πλαίσιο της επέκτασης του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου.

Τις διαδικασίες που εξελίσσονται παράλληλα σε διαφορετικά σημεία του έργου της επέκτασης του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου στον Πειραιά, υπόγεια και πίσω από εργοταξιακές περιφράξεις, φέρνει στην επιφάνεια μια συλλογή από φωτογραφίες και βίντεο.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Στην επιφάνεια», που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό ΑΕ, με ξεναγό τον φωτογραφικό και κινηματογραφικό φακό, ο επισκέπτης περιηγείται σε αθέατους τόπους: από τις αρχαίες σήραγγες, τις δεξαμενές και το ρωμαϊκό υδραγωγείο, στις σύγχρονες σήραγγες των υπόγειων σταθμών του Μετρό και στα εργαστήρια συντήρησης της ανασκαφής.

Σε έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, η έκθεση παρουσιάζει στο κοινό την παράλληλη εξέλιξη της αρχαιολογικής διερεύνησης και του κατασκευαστικού έργου της Επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά. Εστιάζει στις σύγχρονες διεπιστημονικές μεθόδους που εφαρμόζονται για τη συλλογή και τεκμηρίωση των αρχαιολογικών δεδομένων στο πλαίσιο ενός μεγάλου κοινωφελούς έργου, όπως είναι η κατασκευή του υπόγειου σιδηροδρόμου.

Στόχος της παρουσίασης είναι να αφηγηθεί με σύγχρονα εποπτικά μέσα τις ιστορίες πίσω από τις κατασκευές, αυτές που φτιάχτηκαν σε μακρινές εποχές αλλά και τις σύγχρονες. Κυρίως όμως προσδοκά να φωτίσει με ουσιαστικό τρόπο τη σημασία της ανθρώπινης σύμπραξης και συνεργασίας.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που φιλοξενείται στο κτήριο «Ξυλαποθήκη» (Πύλης 8, Αστικές Πύλες του Πειραιά), θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:30 από τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η ομάδα χορού Πρόσχημα σε χορογραφία της Μαρίας Κολιοπούλου. Ένα σπονδυλωτό έργο με βάση τη μνήμη με σειρά χορογραφικών δράσεων που ξεκινούν από τον αρχαιολογικό χώρο και καταλήγουν στο εσωτερικό της «Ξυλαποθήκης».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έναρξη έκθεσης: 9 Ιουνίου 2016. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή 09.00-17.00. Πέμπτη, Παρασκευή 12.00-20.00. Τρίτη κλειστά.

Ελεύθερη είσοδος. Στην έκθεση υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ).

Πηγή: parapolitika.gr