Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

«Μην κλείνετε τις αφύλακτες διαβάσεις του ΟΣΕ»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙΑΣ ΑΧ. ΧΟΝΔΡΟΝΑΣΙΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»:

-Αντίθετα προτείνει να αυξηθούν καθώς όπως λέει θα αποφευχθεί η ταλαιπωρία για τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής, αλλά θα μειωθούν και τα ατυχήματα.
«Τα ατυχήματα στις αφύλακτες διαβάσεις δεν δικαιολογούν την κατάργησή τους. Οι λίγες διαβάσεις εκτός από το γεγονός ότι θα ταλαιπωρούν τους κατοίκους των χωριών παράλληλα θα αυξήσουν τα ατυχήματα καθώς πρώτον θα συσσωρευτεί η κίνηση σε λίγες διαβάσεις και δεύτερον τα τρακτέρ θα περνάνε μέσα από τους οικισμούς».

Με αυτήν του την τοποθέτηση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίας κ. Αχιλλέας Χονδρονάσιος δίνει τη δική του διάσταση στο ζήτημα των αφύλακτων διαβάσεων του ΟΣΕ που απασχόλησε την επικαιρότητα την περασμένη εβδομάδα. Μια σύγκρουση οχήματος με αμαξοστοιχία ήταν αυτή που προκάλεσε τον θάνατο σε έναν άτυχο 47χρονο στην προσπάθειά του να διασχίσει μια αφύλακτη διάβαση κοντά στη Χάλκη.

Μια ημέρα αργότερα έγινε γνωστό μέσω δημοσιεύματος της «Ε» πως ο ΟΣΕ σε συνεννόηση με τους Δήμους Κιλελέρ και Βελεστίνου θα προχωρήσει στην κατάργηση 8 αφύλακτων διαβάσεων από τις συνολικά 25 που υπάρχουν σε όλη τη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας – Βόλου. Οι 4 σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία θα βρίσκονται στο Κιλελέρ και άλλες τόσες στον Δήμο Βελεστίνου.

Μάλιστα πρόκειται για ένα ζήτημα που με αφορμή το πρόσφατο δυστύχημα προκάλεσε και την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, καθώς με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα, σκοπός της οποίας είναι η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Η κοινότητα της Μελίας αποτελείται από τρεις οικισμούς: Μελία, Μόδεστο, Αναγέννηση και έναν συνοικισμό αυτόν του Χατζηλαζάρ» τονίζει ο κ. Αχιλλέας Χονδρονάσιος που ξεκινάει να εξηγεί την τοποθέτησή του «Αυτοί οι οικισμοί είναι απλωμένοι σε μια απόσταση 3,5 χιλιομέτρων και έχουν 4 αφύλακτες διαβάσεις. Αυτές εξυπηρετούν τους κατοίκους των οικισμών που ασχολούνται με τις αγροτικές εργασίες και εκτιμώ πως κανείς από τα χωριά δεν θέλει να καταργηθούν διαβάσεις γιατί τους εξυπηρετούν να πάνε στα χωράφια τους».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίας υπογράμμισε πως από τη στιγμή που έγινε γνωστό θέμα της διακοπής τεσσάρων αφύλακτων διαβάσεων στην εφημερίδα, σύμφωνα με τον ίδιο αρκετοί συγχωριανοί του εξέφρασαν παράπονα για τις αλλαγές και γι’ αυτό πήρε την απόφαση να τοποθετηθεί μέσω της «Ε».

«Το ζήτημα είναι πλέον πως θα πρέπει τα τρακτέρ πλέον να περνούν μέσα από τους οικισμούς και έτσι δημιουργούνται προβλήματα ασφάλειας μέσα στους οικισμούς. Ο καθένας τώρα περνάει μόνο από τον οικισμό, πάει από τη διάβαση και πάει να κάνει την εργασία του στο χωράφι του. Όμως θα αλλάξουν τα πράγματα».

Για το ζήτημα της ασφάλειας ανέφερε πως «Φυσικά και είναι πιο ασφαλές να αυξηθούν οι αφύλακτες διαβάσεις. Η ασφάλεια στη διάβαση του ΟΣΕ εξαρτάται από την προσοχή του διερχομένου και μόνο. Όση σήμανση και να έχει όλα εξαρτώνται από την προσοχή του οδηγού του οχήματος. Στατιστικά τα περισσότερα ατυχήματα έχουν γίνει στις διαβάσεις που φυλάσσονται και όχι στις αφύλακτες που δεν είναι λιγότερο ασφαλής».

Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε και συγκεκριμένη λύση «Οι αφύλακτες διαβάσεις στα περισσότερα χωριά είναι λίγο πιο υψηλές από τον δρόμο και είναι σωστά σχεδιασμένες. Ωστόσο αν υπήρχαν σαμαράκια πριν τη διάβαση θα προειδοποιούσε τον οδηγό και δεν θα υπήρχε λόγος ανησυχίας. Όσο περισσότερες διαβάσεις τόσο πιο ασφαλή θα είναι η διέλευση όλων και θα εξυπηρετεί τους περισσότερους κατοίκους των αγροτικών περιοχών.

Αν είναι μια διάβαση σε έξι χιλιόμετρα θα πρέπει να πάνε όλα τα τρακτέρ και να διασταυρώνονται. Όλους τους κατοίκους αν ρωτήσετε από εδώ μέχρι και το Βόλο θα σας πούνε το ίδιο» κατέληξε ο κ. Χονδρονάσιος.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ
Πηγή: eleftheria.gr