Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Κίνα: Τραίνο στον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού». Αναχώρησε από το Πεκίνο για το Ιράν.

Κίνα έχει στείλει ένα τρένο που θα διασχίσει Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν πριν από τη συμπλήρωση του Ιράν σε ό, τι είναι γραφτό να γίνει η έναρξη του φιλόδοξου σχεδίου διασύνδεσης «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» του Πεκίνου.
Έχοντας στην μετωπήδα του την κινέζικη σημαία, αναχώρησε για το πρώτο παρθενικό του ταξίδι, εμπορική αμαξοστοιχία από το Πεκίνο για την Τεχεράνη, διασυνδέοντας μέσα από τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» την Κεντρική Ασία με την Μέση Ανατολή. Το τραίνο θα διασχίσει το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν πριν φτάσει στο Ιράν διανύοντας μια απόσταση 10399 χιλιομέτρων σε 14 ήμερες.
Το Ιράν βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στη Μέση Ανατολή, που μοιράζονται χερσαία σύνορα με 15 έθνη και τα κανάλια της θάλασσας στα βόρεια και νοτιοδυτικά των ακτών της. Η Κίνα θεωρεί ότι το Ιράν είναι μια χώρα που μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στο «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» με απώτερο στόχο την σύνδεση της Μέσης Ανατολής με την Ευρασία.
Η Τεχεράνη έχει ήδη δεσμευθεί να στηρίξει την πρωτοβουλία για «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» με μια επένδυση ύψους 6 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα έξι χρόνια, ανέφεραν τα κινέζικα μέσα ενημέρωσης

Επιμέλεια: "Σιδηροδρομικά Νέα"