Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Αυξάνονται από 1η Φεβρουαρίου οι τιμές των εισιτηρίων στην Αθήνα.

Σε εφαρμογή από 1η Φεβρουαρίου η νέα τιμολογιακή πολιτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας με την τιμή του εισιτηρίου να αυξάνεται στο 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ σήμερα. Στα 60 λεπτά μένει η τιμή του μειωμένου κομίστρου.

"Η νέα τιμολογιακή πολιτική σχεδιάστηκε στοχευμένα, διατηρώντας σταθερές είτε μειώνοντας τις τιμές που αφορούν στα βασικά προϊόντα κομίστρου, που αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που μετακινούνται με τη δημόσια συγκοινωνία" υποστηρίζει η διοίκηση του ΟΑΣΑ. Προσθέτει πως "οι νέες τιμές στις ειδικές κατηγορίες πολιτών, που ορίζονται με κοινωνικά κριτήρια, ουσιαστικά μειώνονται". Επισημαίνει πως το κόστος της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών που χρησιμοποιεί το 97% των χρηστών παραμένει αμετάβλητη στα 30 ευρώ (15 ευρώ η μειωμένη).
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΣΑ:
Η τιμή του βασικού εισιτηρίου αυξάνεται από 1,20 ευρώ σε 1,40 ευρώ με παράλληλη όμως αύξηση του χρόνου ισχύος του στα 90 λεπτά. Η αποτίμηση της αύξησης του χρόνου ισχύος σε αξία δεν ενσωματώνεται εξολοκλήρου στην νέα τιμή, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιούν περισσότερες συνδυασμένες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα ενώ η αποτίμηση της αύξησης του χρόνου ισχύος αντιστοιχεί σε τιμή εισιτηρίου 1,54 ευρώ, η νέα τιμή καθορίστηκε προς όφελος των επιβατών σε 1,40 ευρώ.
Η τιμή του βασικού μειωμένου εισιτηρίου παραμένει 0,60 ευρώ, ενώ ο χρόνος ισχύος του αυξάνεται από 70 σε 90 λεπτά. Η αποτίμηση της αύξησης του χρόνου ισχύος δεν ενσωματώνεται καθόλου στην νέα τιμή, η οποία παραμένει αμετάβλητη προς όφελος των πολιτών δίνοντας τους τη δυνατότητα να πραγματοποιούν περισσότερες συνδυασμένες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα ενώ η αποτίμηση της αύξησης του χρόνου ισχύος αντιστοιχεί σε τιμή εισιτηρίου 0,77 ευρώ, η νέα τιμή παρέμεινε προς όφελος των επιβατών σε 0,60 ευρώ.
Συνεπώς για τις ομάδες που μετακινούνται με μειωμένο εισιτήριο έχουμε ουσιαστικά μείωση.

Σημειώνεται ότι οι άνεργοι συμπολίτες μετακινούνται από το καλοκαίρι του 2015 δωρεάν.
Τιμές της βασικής μηνιαίας / τριμηνιαίας κάρτας και των αντίστοιχων μειωμένων (αφορούν περίπου το 98,32 % των καρτών) : Παραμένουν αμετάβλητες στα 30 και 15 ευρώ οι μηνιαίες και στα 85 και 43 οι τριμηνιαίες.
Η τιμή της βασικής μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών και της αντίστοιχης μειωμένης τιμής
που αντιπροσωπεύουν το 97,97% του συνόλου των καρτών που πωλούνται σε ετήσια βάση και απευθύνονται στην μεγάλη κατηγορία των τακτικών χρηστών των μέσων μεταφοράς και ισχύουν για συνδυασμένες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια ενός μήνα, παραμένουν αμετάβλητες στις προνομιακές τιμές των 30 ευρώ και 15 ευρώ αντίστοιχα, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες να μετακινούνται με όλα τα Μέσα (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ) με 1 ευρώ και 0,50 ευρώ την ημέρα. Οι μηνιαίες κάρτες αξίας 30 ευρώ αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους και οι μηνιαίες κάρτες μειωμένης τιμής αξίας 15 ευρώ αφορούν κατά κύριο λόγο ιδιαίτερες κατηγορίες πολιτών, όπως οι φοιτητές, τα άτομα κάτω των 18 και άνω των 65 ετών και οι πολύτεκνοι. Αντίστοιχα διατηρούνται οι τριμηνιαίες κάρτες.
Το ποσοστό επί του συνόλου των καρτών των προϊόντων αυτών ανέρχεται σε 98,32%, σε ετήσια βάση.

Κάρτες και εισιτήρια Αεροδρομίου
Οι τιμές για τις κάρτες αεροδρομίου και τα εισιτήρια που αντιπροσωπεύουν το 1,68 % και το 2,82% αντίστοιχα, διαμορφώνονται σε 49 ευρώ η μηνιαία κάρτα (όλα τα μέσα) και σε 10 ευρώ/ 5 ευρώ το απλό εισιτήριο του μετρό και σε 6 /3 ευρώ (το μειωμένο) τα εισιτήρια των λεωφορείων του Αεροδρομίου.
Ετήσιες / ετήσιες μειωμένες κάρτες
Οι ετήσιες κάρτες για όλα τα μέσα διαμορφώνονται στα 330 / 165 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ οι αντίστοιχες του αεροδρομίου σε 490 / 245 ευρώ .

Εξαμηνιαίες / μειωμένες εξαμηνιαίες κάρτες

Οι εξαμηνιαίες κάρτες για όλα τα μέσα διαμορφώνονται στα 170 / 85 ευρώ, , ενώ οι αντίστοιχες του αεροδρομίου σε 250 / 125 ευρώ αντίστοιχα.
Σε περιπτώσεις μαζικών πωλήσεων ετησίων ή εξαμηνιαίων καρτών προς δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ακολουθείται συγκεκριμένη εκπτωτική πολιτική.
Τουριστικά/ ημερήσια/ εισιτήριο πέντε ημερών
Τα ειδικά αυτά εισιτήρια απευθύνονται κυρίως σε περιπτωσιακούς χρήστες και διαμορφώνονται ως εξής: Το τουριστικό τριών ημερών 22 ευρώ, το ημερήσιο σε 4,5 ευρώ και το εβδομαδιαίο (πέντε ημερών) μειώνεται η τιμή του στα 9 ευρώ.
Τέλος τα εισιτήρια μεταξύ των σταθμών Παλλήνη – Κάντζα – Κορωπί – Αεροδρόμιο του μετρό που εξυπηρετούν τους κατοίκους των περιοχών αυτών, παραμένουν αμετάβλητα (6 / 3 ευρώ).

Πηγή: euro2day.gr