Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Δύσκολη εξίσωση το ασφαλιστικό.

Με τη νέα χρονιά ανοίγει ο τελικός κύκλος των διαπραγματεύσεων - Τι περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην πρότασή της για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών-εργαζομένων για την επόμενη τριετία, η οποία θα συνοδευτεί από ρήτρα ανάπτυξης.
Ποδαρικό στο 2016 με την έναρξη του τελικού κύκλου των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό θα κάνει η κυβέρνηση.

Ηδη το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας βάζει τις τελευταίες πινελιές στην οριστική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, με κεντρικό άξονα τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και την ανεύρεση νέων σταθερών πόρων για την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην πρότασή της για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών-εργαζομένων για την επόμενη τριετία, η οποία θα συνοδευτεί από ρήτρα ανάπτυξης.

Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα είναι 1% για τον κλάδο κύριας σύνταξης και 0,5% (εργοδότες) + 0,5% (εργαζόμενοι) για τον κλάδο των επικουρικών συντάξεων.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα πετύχει αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 350 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016 και ανάλογα με την προσδοκώμενη αύξηση του ΑΕΠ στην επόμενη τριετία το ποσοστό αυτό θα βαίνει μειούμενο μέχρι το τέλος του 2018.

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει νέα μέτρα οριζόντιας μείωσης στις κύριες συντάξεις 2,6 εκατ. δικαιούχων και να περιορίσει την έκταση και το εύρος των μειώσεων μόνο στις επικουρικές συντάξεις, στο εφάπαξ και στα μερίσματα των δικαιούχων του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καταφέρει να περιορίσει το σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) μέσα στη νέα χρονιά, από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και από την αύξηση των εισφορών υγείας στον κλάδο της περίθαλψης, που ήδη έχει θεσμοθετήσει σε συνδυασμό με τα έσοδα που προσδοκά από την περιστολή της μαύρης εργασίας.

Οι βασικοί άξονες της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος περιλαμβάνουν την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, αλλά και τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στη βάση των εξής παραμέτρων:

α) στον μισθό του εργασιακού βίου των μισθωτών ή στο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες,

β) ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης ανά μισθολογική ή εισοδηματική κατηγορία και στο σύνολο των ετών ασφάλισης κάθε ασφαλισμένου και

γ) ενιαίο υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλισμένων βάσει του μισθού που λαμβάνουν ή του εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία.

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα του ύψους του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν θα υπερβαίνει το 65% του συντάξιμου μισθού.

Τέλος, αναμένονται σαρωτικές ενοποιήσεις στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων με τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου κύριας σύνταξης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), καθώς και την ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων υπό τη σκέπη του ΕΤΕΑ.

Η έναρξη του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα αρχίσει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, έτσι ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στο τέλος του επόμενου μήνα.

Προσφυγή ΑΔΕΔΥ

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί η συνταγματικότητα και νομιμότητα ή μη των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μετά τη σχετική προσφυγή που κατέθεσε η ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζοντας ότι οι επίμαχες αποφάσεις είναι «αντισυνταγματικές και παράνομες».

Συγκεκριμένα ζητεί να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους είχαν μεν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 14.8.2015, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, και αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, ενώ παράλληλα δόθηκε στον υπουργό Εργασίας η δυνατότητα έκδοσης απόφασης για την εφαρμογή των σχετικών πινάκων που περιέχονται στον μνημονιακό νόμο 4336/2015.

Διαβεβαιώσεις για προστασία των κύριων συντάξεων

Νέες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις έδωσε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι εξετάζονται προτάσεις εναλλακτικές προτάξεις για αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος τις οποίες δεν αποκάλυψε.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε, όμως, ψευδείς τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για προστασία των κύριων συντάξεων, προεξοφλώντας μειώσεις.

«Η λύση στο ασφαλιστικό είναι η αύξηση των εσόδων και όχι η περικοπή των κύριων συντάξεων» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα.

Επιτέθηκε, μάλιστα, στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο ασφαλιστικό. «Η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε νέες μειώσεις, όπως ζητούν κόμματα που έχουν ήδη μειώσει κατά έντεκα φορές τις συντάξεις» ανέφερε και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα εν όψει τις επικείμενης προώθησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

«Κάποιοι επέμεναν να υλοποιήσουμε την πρόταση των θεσμών, με την οποία ζητούσαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των κύριων συντάξεων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές» υπογράμμισε, συνεχίζοντας την επίθεση σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Η αντιπολίτευση

Τις διαβεβαιώσεις της κυρίας Γεροβασίλη αμφισβήτησε, όμως, η Ν.Δ. «Ψεύδεται και πάλι η κυβερνητική εκπρόσωπος» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Συγγρού και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προαναγγέλλει μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

«Ηδη ενέγραψαν στον προϋπολογισμό του 2016 περικοπές συντάξεων που ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ και δεν αφορούν μόνο τις επικουρικές» αναφέρει η Ν.Δ. και υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και σε περικοπές συντάξεων και ΕΚΑΣ, που συνολικά φτάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ.

Σκληρή κριτική στα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό άσκησε και το ΚΚΕ. «Πάει πολύ η κυβέρνηση να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των συντάξεων» ανέφερε το ΚΚΕ.

Ο Περισσός καταλόγισε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι «διατηρεί όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ» και «ετοιμάζει τη νέα σφαγή στο ασφαλιστικό, με σαρωτικές ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, άγριο τσεκούρι στις επικουρικές, εθνική σύνταξη - επίδομα πτωχοκομείου και συμπίεση των παροχών στο ελάχιστο μέσω της ενοποίησης των ταμείων».

Σε ηπιότερους τόνους η Ενωση Κεντρώων επισήμανε ότι θα πρέπει να λεχθεί η αλήθεια για το ασφαλιστικό. «Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα μειωθούν οι κυρίες συντάξεις και ότι η μείωση θα αφορά μόνο τις επικουρικές σε ποσοστό 20%. Οι δανειστές όμως επιμένουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει και ότι το μέτρο αυτό δεν επαρκεί.

Συνεπώς πρέπει να λεχθεί η αλήθεια στον λαό και όχι τα μασημένα λόγια που αποπροσανατολίζουν και καθιστούν αναξιόπιστο τον πολιτικό βίο της χώρας» ανέφερε η Ενωση Κεντρώων.


Πηγή: naftemporiki.gr