Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Μητρόπουλος: Πάνω από 1 δισ ευρώ η απώλεια των Ταμείων από την ανακεφαλαιοποίηση.

Θεωρεί δε ότι «σήμερα η κατάσταση είναι δύσκολα ανατάξιμη, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πρόσχημα τη συζήτηση για το χρέος και έχοντας παραιτηθεί ρητά από το αίτημα για ονομαστική μείωση ή διαγραφή του και σε συνεννόηση με τους δανειστές, ετοιμάζει ένα πρωτοφανές πογκρόμ κατά των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων μας.
«Το τελειωτικό χτύπημα στα αποθεματικά των Ταμείων επέφερε η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση-αφελληνισμός των ελληνικών Τραπεζών» εκτιμά ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος και η επιστημονική του ομάδα (ΕΝΥΠΕΚ – Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους).

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ, η παράδοση των τραπεζών κατά συντριπτική πλειοψηφία, στον έλεγχο ξένων επενδυτών με ευτελιστικές τιμές, με ευθύνη της κυβέρνησης και των δανειστών, προκάλεσε και απώλειες τουλάχιστον 1 δισ € στα πενιχρά αποθεματικά τους!
Θεωρεί δε ότι «σήμερα η κατάσταση είναι δύσκολα ανατάξιμη, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πρόσχημα τη συζήτηση για το χρέος και έχοντας παραιτηθεί ρητά από το αίτημα για ονομαστική μείωση ή διαγραφή του και σε συνεννόηση με τους δανειστές, ετοιμάζει ένα πρωτοφανές πογκρόμ κατά των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων μας. Με πρόσχημα τη βιωσιμότητα του συστήματος, προωθεί δραστικές περικοπές σε όλα τα κλιμάκια των συντάξεων».

Η ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με το τρίτο Μνημόνιο και τους δύο εφαρμοστικούς νόμους (4337/2015 και 4342/2015) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δέχτηκε ολόκληρη τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα των δανειστών για την κρίση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος αναζητώντας τα αίτια, ΟΧΙ στις μνημονιακές πολιτικές, αλλά στις εσωτερικές παθογένειες του ιδίου του συστήματος!
Παραιτήθηκαν από τις προεκλογικές τους θέσεις ότι το σύστημα των συντάξεων στην Ελλάδα οδηγήθηκε σε κατάρρευση κυρίως από τα Μνημόνια και τις αντικοινωνικές, αντιαναπτυξιακές και αντισυνταξιοδοτικές πολιτικές.

Στα αίτια της κρίσης του Ασφαλιστικού Συστήματος (και κυρίως τη διαχρονική κακοδιαχείριση και τη λεηλασία των αποθεματικών του, ως άμεση συνέπεια της μνημονιακής πολιτικής), προστέθηκαν και τα εξής με τις αντίστοιχες απώλειες ποσών:

1-Το «κούρεμα» («PSI») των αποθεματικών στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά, που στοίχισε μέχρι σήμερα στα Ταμεία περίπου 26 δις €. Από τα 31 δις € αποθεματικών προ PSI, σήμερα τα Ταμεία διαθέτουν 3,5 περίπου δις €!

2-Η αύξηση της ανεργίας κατά 17 μονάδες μέχρι σήμερα, με κάθε μία (1) μονάδα να στερεί κατ’έτος τουλάχιστον 320 εκατ. € σε εισφορές από το σύστημα, όπως ανέφερε ο τέως Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στην Ολομέλεια της Βουλής στις 21-6-2011.

3-Η ραγδαία μείωση των μισθών πάνω από 25 μονάδες, με κάθε μία (1) από τις οποίες να αφαιρεί 150 εκατ. € σε εισφορές κατ’έτος από το σύστημα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του τέως Υπουργού Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη.

4-Ο νέος κατώτατος μισθός των 586 και 510 € για τους πάνω και κάτω από 25 ετών αντίστοιχα.

5-Οι προσωρινές μορφές απασχόλησης της νεανικής ευελιξίας και τα πεντάμηνα των ΕΣΠΑ των 490 και 427 € αντίστοιχα.

6-Η δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία (σύμφωνα με την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, Ιούλιος 2014, σελ. 40), κατά 1,3 δις € για το έτος 2012, κατά 1,4 δις € περίπου για το 2013, κατά 2,1 δις € για το 2014, κατά 1,5 δις € περίπου για το 2015 και 1,3 δις € για το 2016.

7-Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1%, με απώλειες για τα Ταμεία που ανέρχονται στα 250 εκατ. € περίπου (ν. 4046/2012 και ν. 4093/2012, σελ. 5608).

8-Η μείωση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 3,9% (ν. 4254/2014, παρ. ΙΑ.3, σελ. 1427), που -σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018 (ν.4263/2014, σελ. 42 πίνακας 3.7)- θα στερήσει 974 εκατ. € από το σύστημα.

9-Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπέρ των Ταμείων Επικούρησης που θα στερήσει πόρους τουλάχιστον 400-700 εκατ. € από το σύστημα (ν. 4254/2014, σελ. 1427).

10-Η έκρηξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας.

11-Η εκτεταμένη ατυπία στο μεγάλο τμήμα των εργασιακών σχέσεων.

12-Η απώλεια 1 δις € και πλέον από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση-αφελληνισμό των Ελληνικών Τραπεζών.

Όλες οι παραπάνω συνέπειες του Μνημονίου συναθροιζόμενες, έχουν στερήσει μέχρι σήμερα (2010-2015) από το Ασφαλιστικό μας Σύστημα πόρους ύψους πάνω από 70 δις €!!
Γι’ αυτό σήμερα μπορούμε ανεπιφύλακτα να ισχυριστούμε ότι το Μνημόνιο οδήγησε το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας στα πρόθυρα κατάρρευσης, του έδωσε τη «χαριστική βολή»!

Κάθε συζήτηση, συνεπώς, για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις συντάξεις προϋποθέτει τουλάχιστον την επιστροφή των 27 δις € από τα 70 και πλέον, που απώλεσαν με το «κούρεμα» των αποθεματικών (PSI) από την πρωτογενή και δευτερογενή αγορά και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, προσφέροντας μεγάλο πακέτο τραπεζικών μετοχών σε ευτελιστικές τιμές!

Όποια άλλη συζήτηση-παρέμβαση στο Ασφαλιστικό Σύστημα της Ελλάδας θα εντάσσεται στο διαρκές εκ προμελέτης έγκλημα κατά του λαού και των ασφαλισμένων συνταξιούχων, που δυστυχώς (και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ) θα έχει ολοκληρωθεί.

Η Επιστημονική Ομάδα της ΕΝΥΠΕΚΚ επιφυλάσσεται να επανέλθει με ακλόνητα στοιχεία για τις πραγματικές απώλειες των Ταμείων από τις μνημονιακές πολιτικές, να ονοματίσει τους υπεύθυνους και τις συγκεκριμένες πολιτικές που οδήγησαν το Ασφαλιστικό Σύστημα σε κατάρρευση, καθώς και να υποβάλλει σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος».

Πηγή: protothema.gr