Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Νέες συμφωνίες με Ρωσία και Γαλλία για έργα υποδομών


Συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων με Ρωσία και Γαλλία με στόχο τη μελλοντική, μακροπρόθεσμη ενεργειακή θωράκιση της Σαουδικής Αραβίας, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας αλλά και τη σημαντική ενίσχυση του οπλοστασίου της, ενόψει πιθανής κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις οποίες συμμετέχει πρωταγωνιστικά στην περιοχή της ευρείας Μέσης Ανατολής, έκλεισε το τελευταίο 10ήμερο στις δύο χώρες υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Σαουδαράβων αξιωματούχων, με επικεφαλής τον δεύτερο διάδοχο του θρόνου και υπουργό Αμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
 Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν στους παρακάτω τομείς:

  • Στη δημιουργία σημαντικού αριθμού εκ των 16 πυρηνικών σταθμών παραγωγής Ενέργειας που προγραμματίζεται να φτιαχτούν στη Σαουδική Αραβία έως το 2032 στο πλαίσιο μελλοντικής ενεργειακής θωράκισης της χώρας, ώστε να έχει εναλλακτικές απεξάρτησής της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εφόσον αυτά κάποτε εξαντληθούν...
  • Υπογράφηκαν συμφωνίες για συνεργασία στην κατασκευή νέων, τεράστιων σιδηροδρομικών γραμμών και νέων δικτύων και σταθμών μετρό σε τέσσερις πόλεις που οραματίζεται να φτιάξει η σαουδαραβική μοναρχία τα επόμενα λίγα χρόνια στη χώρα με δεδομένο ότι η ανεργία των νέων κατά κάποια στοιχεία ξεπερνά το 30%.
  • Συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου με μνημόνιο που υπέγραψαν εκπρόσωποι του «Δημόσιου Επενδυτικού Ταμείου Σαουδικής Αραβίας» (PIF) και του «Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων» (RDIF), δίχως εντούτοις να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες σε σχέση με το πού και πότε θα γίνουν οι κοινές επενδύσεις με αρχικό κεφάλαιο 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Ανακοινώθηκε η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη ενεργειακών έργων στις δύο χώρες, με τους Σαουδάραβες να υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην πραγματοποίηση ενεργειακών σχεδίων στη Ρωσία. O Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, τόνισε δε με νόημα, μετά την υπογραφή των διμερών συμφωνιών, ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να αντικαταστήσει τους σημερινούς εταίρους της στην Ενέργεια, αλλά να αποκτήσει καινούριους.
  • Μπήκαν υπογραφές σε μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνολογίας αλλά και της εξερεύνησης του διαστήματος (ανάμεσα στη ρωσική διαστημική εταιρεία ROSCOSMOS και το σαουδαραβικό επιστημονικό και τεχνολογικό κέντρο KACST).


Συντάκτης: Δέσποινα Ορφανάκη
Πηγή: rizospastis.gr