Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Στο νέο ΕΣΠΑ η νέα Σιδηροδρομική Εγνατία.

Φωτογραφία αρχείου "Σιδηροδρομικών Νέων", από το περιοδικό "Ενημέρωση" το 2003.
 Στο νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να ενταχθεί ο σχεδιασμός της νέας Σιδηροδρομικής Εγνατίας σύμφωνα με ενημέρωση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Υποδομών κ. Σπίρτζης.

 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση απ βουλευτή της ΝΔ, ο κ. Σπιρτζής ενημέρωσε πως πρόθεση του Υπουργείου, είναι η ένταξη μελετών, αλλά και την υλοποίηση του συνόλου της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Για την κατάσταση που βρίσκεται το έργο ο κος Σπίρτζης είπε πως δεν είχε υπάρξει σωστος σχεδιασμόςόχι μόνο για τον κάθετο σιδηροδρομικό άξονα, αλλά και για τη γραμμή Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται ουσιαστικά για 3 ξεχωριστά έργα. Το πρώτο αφορά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης-ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας μήκους 120χλμ. Το έργο αναφέρεται ως «Εντοπισμένες παρεμβάσεις στην υποδομή-επιδομή και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης» με φορέα υλοποίησης την ΕΡΓΟΣΕ. Το δεύτερο τμήμα και τρίτο τμήμα είναι σε φάση σχεδιασμού. Το δεύτερο τμήμα είναι το Στρυμόνας - Δράμα - Αλεξανδρούπολη μήκους 367χλμ στο οποίο θα γίνει αναβάθμιση της μονής γραμμής και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης. Το έργο αναφέρεται ως «Βελτίωση σε εντοπισμένα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής Στρυμόνας-Αλεξανδρούπολη και πλήρης ηλεκτροκίνηση με σηματοδότηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής» με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΕ. Το τρίτο τμήμα είναι το Αλεξανδρούπολη - Ορμενίο, μήκους195 χλμ στο οποίο θα γίνει αναβάθμιση της μονής γραμμής και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης. Το έργο αναφέρεται ως «Βελτίωση της χάραξης σε εντοπισμένα τμήματα και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης» με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΕ.


Πηγή: dikaiologitika.gr


«Σ.Ν»: Ο τίτλος "Νέα Σιδηροδρομική Εγνατία", όπως αναφέρει η πηγή dikaiologitika.gr, δεν ανταποκρίνεται με το περιεχόμενο του ρεπορτάζ αφού αναφέρεται στην υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης –Αλεξανδρούπολης. Όταν αναφερόμαστε σε "Σιδηροδρομική Εγνατία", εννοούμε την οριζόντια σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Καβάλας με τους Τοξότες Ξάνθης, όπως φαίνεται και στον σιδηροδρομικό χάρτη μας παραπάνω.