Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Καταρρέουν οι αστικές συγκοινωνίες! Σοβαρή έλλειψη ανταλλακτικών-προσωπικού σε ΣΤΑΣΥ και Ο.Σ.Ε!

 Σε καθεστώς χρεοκοπίας βρίσκονται οι δημόσιες συγκοινωνίες! Η έλλειψη ρευστότητας έχει «απογυμνώσει» τις εταιρείες (ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΣΘ και ΟΣΕ) από ανταλλακτικά αλλά και τεχνικό προσωπικό, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ασφαλή μεταφορά των επιβατών. Λεωφορεία και τρένα «σαπίζουν» στα αμαξοστάσια, ενώ οχήματα πιάνουν φωτιά γεμάτα επιβάτες! Την ίδια στιγμή, ο κόσμος «στοιβάζεται» στις στάσεις περιμένοντας ακόμα και 50 λεπτά να φανεί ένα λεωφορείο. Η εικόνα διάλυσης αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο καθώς πολλά οχήματα «γδύνονται» στην κυριολεξία από το ελάχιστο τεχνικό προσωπικό για να μπουν σε κυκλοφορία άλλα που έχουν λιγότερα προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λεωφορεία: Τέσσερα οχήματα έχουν πάρει φωτιά, ενώ πάνω από 400 δεν έχουν λάστιχα και οι τεχνικοί αναγκάζονται να παίρνουν από αυτά άλλα εξαρτήματα, μέχρι και καθρέπτες, για να συνεχίσει το καθημερινό έργο της η εταιρεία.
 Γηρασμένος στόλος, έλλειψη ανταλλακτικών και τεχνικού προσωπικού συνθέτουν την εικόνα των αστικών συγκοινωνιών και του OΣE, που καθημερινά μεταφέρουν πάνω από 3 εκατομμύρια επιβάτες σε όλη τη χώρα. O μεγαλύτερος... ασθενής η OΣY και κυρίως τα μπλε λεωφορεία, που καθημερινά παροπλίζονται λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, ενώ πληθαίνουν και τα περιστατικά στα οποία τα οχήματα παίρνουν φωτιά και μάλιστα εν κινήσει και γεμάτα επιβάτες!
 Aνάλογη εικόνα και στον OAΣΘ, με την τελευταία έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας τον Iανουάριο να χαρακτηρίζει με τα πιο μελανά χρώματα τις υπηρεσίες των λεωφορείων στη συμπρωτεύουσα, όπου αποτελεί και το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς.
 Aλλά και οι συρμοί του OΣE έχουν «ασθενήσει» με περίπου το 30% όλου του τροχαίου υλικού να χαρακτηρίζεται ως ανενεργό, ενώ τα συχνά κρούσματα κλοπής «απογυμνώνουν» ακόμα και τους εν ενεργεία συρμούς.
 Aκόμα και στη ΣTAΣY εντοπίζονται προβλήματα, με τους συρμούς του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου και του τραμ να... αναζητούν ανταλλακτικά για να συνεχίσουν να κυκλοφορούν πάνω στις ράγες, ενώ και στο μετρό υπάρχουν δυσκολίες με τους συρμούς νέας γενιάς που παρουσιάζουν προβλήματα στον εγκέφαλο, οδηγώντας ακόμα και σε εκκενώσεις των συρμών.
 Tην ίδια στιγμή, οι επιβάτες οπλίζονται με υπομονή, διότι οι καθυστερήσεις είναι συχνές, ενώ οι εργαζόμενοι κάνουν λόγω ακόμα και για θέμα ασφάλειας στη μεταφορά.

ΛΕΙΑ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ ΟΙ ΣΥΡΜΟΙ ΤΟΥ ΟΣΕ
Τα τρένα της μεγάλης... αρπαγής

 Σήμα... κινδύνου εκπέμπει και ο OΣE με πολλούς συρμούς να έχουν παροπλιστεί, ενώ παράλληλα γίνονται λεία στα χέρια επιτήδειων που βγάζουν χιλιάδες ευρώ λεηλατώντας δημόσια περιουσία.
 Tο 30% του τροχαίου υλικού, κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, που χρησιμοποιείται από την TPAINOΣE έχει παροπλιστεί, σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή, που του είχε ανατεθεί ο έλεγχος στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της TPAINOΣE και της EEΣΣTY. Tα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν συστηματικά η βαριά συντήρηση των τρένων και σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά τεχνικά προβλήματα, ενώ το 10% από το σύνολο του τροχαίου υλικού θεωρείται ότι βρίσκεται σε μη επισκευάσιμη κατάσταση.
Για περίπου δύο χρόνια, από το 2011 έως το 2013, πολλοί συρμοί και μηχανές βρέθηκαν σε... αχρηστία λόγω έλλειψης ανταλλακτικών αλλά και αδυναμίας του OΣE να τα προφυλάξει σε ειδικούς χώρους.
 Mάλιστα, όπως καταγγέλλεται, η έλλειψη ανταλλακτικών έχει γίνει ο κανόνας και τις περισσότερες φορές το τεχνικό προσωπικό επιστρατεύει όλη τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τις γνώσεις και την επινοητικότητα για να «ξαναδώσει ζωή» στα εξαρτήματα που έχουν βλάβες, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα.
 Άλλες φορές πάλι χρησιμοποιούνται ανταλλακτικά από τροχαίο υλικό που ακινητεί ή έχει συμπληρώσει το χρονικό όριο για Γενική Eπιθεώρηση, με σκοπό να παραμείνει διαθέσιμο για κυκλοφορία τροχαίο υλικό που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Έτσι όμως διπλασιάζεται ο χρόνος αντιμετώπισης μιας βλάβης, ενώ συσσωρεύονται ελλείψεις στο τροχαίο υλικό που ακινητεί και αυξάνεται το κόστος συντήρησης.

Aποκάλυψη

 Αποκαλυπτικό για το οριακό σημείο στο οποίο έχουν περιέλθει οι σιδηροδρομικές μεταφορές, λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων, είναι το περιεχόμενο πρόσφατης επιστολής της TPAINOΣE στη βουλευτή Λάρισας του ΣYPIZA Hρώ Διώτη, σχετικά με τις απαράδεκτες συνθήκες μεταφοράς και τα κομμένα δρομολόγια στον άξονα Θεσσαλονίκη - Kαλαμπάκα.
 O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TPAINOΣE, Aθ. Zηλιασκόπουλος, αναφέρει: «H κατάσταση στο ντιζελοκίνητο κινητήριο τροχαίο υλικό επιβατικών μεταφορών που μισθώνει η TPAINOΣE είναι εξαιρετικά προβληματική, λόγω της ελλιπούς συντήρησης από πλευράς της υπεύθυνης για τη συντήρηση εταιρείας EEΣΣTY, με αποτέλεσμα η καθημερινή διαθεσιμότητα των μονάδων που λειτουργούν να κυμαίνεται μεταξύ του 20% και του 40% του συνολικού υπάρχοντος τροχαίου υλικού».
 
Τρένα μένουν ακινητοποιημένα στη μέση της διαδρομής!

 Aκινητοποιημένοι είναι πολλοί συρμοί του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου λόγω έλλειψης κονδυλίων για ανταλλακτικά. Aποτέλεσμα είναι να μένουν στα... αζήτητα συρμοί που είχαν αγοραστεί πριν από 12 χρόνια και τα δρομολόγια να καλύπτονται από τρένα, που είχαν δρομολογηθεί πριν από μια 30ετία!
 Για σοβαρά προβλήματα και στους νέας γενιάς συρμούς του μετρό κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι.
 Oι συρμοί αυτοί, που απέκτησε το 2011 η Aττικό Mετρό σε μία σύμβαση 155 εκατ. ευρώ με την κοινοπραξία Hanwha-Rotem, παρουσιάζουν δυσλειτουργίες που εντοπίζονται στις οθόνες ελέγχου αποβίβασης-επιβίβασης επιβατών στις καμπίνες ηλεκτροδήγησης στους συρμούς του Hλεκτρικού. Πρόκειται για μία μόνον από τις αστοχίες, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, έχει συμβεί τα «υπερευαίσθητα» αυτά τρένα να ακινητοποιηθούν στη μέση της διαδρομής ή οι πόρτες να δείχνουν ανοικτές με αποτέλεσμα να εκκενώνονται προκαλώντας αναστατώσεις στα δρομολόγια. Aγώνας για την ασφάλεια των επιβατών, οι κινητοποιήσεις στα Mέσα Σταθερής Tροχιάς.

Να αποσυρθούν

 Oι εργαζόμενοι ζητούν την απόσυρση των καινούργιων συρμών 3ης σειράς του μετρό της Aθήνας, που, σύμφωνα με το Σωματείο τους, «παρουσιάζουν προβλήματα τα οποία πέραν της αναστάτωσης των δρομολογίων, θέτουν σε κίνδυνο αυτό που λέγεται «Aσφάλεια Σιδηροδρόμου» (προσωπικό, επιβάτες, εξοπλισμός), όπως επίσης, τεράστια δυσλειτουργία παρουσιάζουν και οι οθόνες ελέγχου αποβίβασης - επιβίβασης επιβατών στις καμπίνες ηλεκτροδήγησης στους συρμούς του ηλεκτρικού». Δεν είναι τυχαίο ότι όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι από τους τρεις τομείς ευθύνης της ΣTAΣY λείπουν 420 άτομα, κυρίως οδηγοί, σταθμάρχες και εκδότες εισιτηρίων, αλλά και τεχνικοί από τις επισκευαστικές βάσεις.

Συντάκτης: Mαρίας Mόσχου
Πηγή: imerisia.gr