Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Αυστρία: Φυλάκιση 15χρονου για τζιχαντιστική τρομοκρατία. Σχεδίαζε βομβιστική επίθεση, σε σιδηροδρομικό σταθμό.

Αυστρία: Φυλάκιση 15χρονου για τζιχαντιστική τρομοκρατία Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών καταδικάστηκε από δικαστήριο της Αυστρίας τουρκικής καταγωγής έφηβος με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να κατασκευάσει και να πυροδοτήσει βόμβα σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βιέννης το περασμένο φθινόπωρο, όταν ήταν 14 ετών. Ο έφηβος ομολόγησε ότι ετοιμαζόταν να ενταχθεί στις τάξεις της ISIS στη Συρία.
 Ο μαθητής, ο οποίος είναι σήμερα 15 ετών, κλήθηκε να λογοδοτήσει για «συμμετοχή σε τρομοκρατική επιχείρηση», κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που διεξήχθη ενώπιον του δικαστηρίου της Ζανκτ-Πέλτεν, πρωτεύουσας της Κάτω Αυστρίας.
 Ο έφηβος, ο οποίος συνελήφθη μια πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2014 στην πόλη αυτή ενώ βρισκόταν στο σχολείο, ομολόγησε ότι επεδίωκε να κατασκευάσει βόμβα για να την πυροδοτήσει σε έναν από τους κύριους σιδηροδρομικούς σταθμούς της αυστριακής πρωτεύουσας.
 Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην συνέχεια, η αστυνομία εντόπισε στον υπολογιστή, στο τηλέφωνο και στην κονσόλα των βιντεοπαιχνιδιών του εφήβου πολλές εξαιρετικά βίαιες και προπαγανδιστικές εικόνες του Ισλαμικού Κράτους.
 Ο καταδικασθείς επεδίωκε «ενεργά» να προμηθευτεί συστατικά για την κατασκευή βόμβας, σύμφωνα με την εισαγγελία. Ο ίδιος ομολόγησε επίσης ότι ήθελε να μεταβεί στη Συρία για να πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
 Ο δικηγόρος του Ρούντολφ Μάγερ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πελάτης του έχει ομολογήσει, αλλά απλώς «έπαιζε με την ιδέα» μίας επίθεσης.
 Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, το Ισλαμικό Κράτος φέρεται ότι είχε υποσχεθεί να του δώσει 25.000 ευρώ αν κατάφερνε να πραγματοποιήσει την επίθεση στον Βεστμπάνχοφ, τον δεύτερο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, προτού μεταβεί στην Συρία. 
 Ο έφηβος, ο οποίος είχε συλληφθεί μια πρώτη φορά στις 28 Οκτωβρίου, είχε αφεθεί ελεύθερος έπειτα από δύο εβδομάδες λόγω του νεαρού της ηλικίας του και είχε τεθεί υπό δικαστική επιτήρηση.
 Ωστόσο στα μέσα του Ιανουαρίου είχε παραβιάσει τους όρους της επιτήρησής του, φεύγοντας συντροφιά με έναν 12χρονο φίλο του, τον οποίο ήθελε να πείσει να πάει μαζί του στην Συρία.
 Οι δύο έφηβοι, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί για τέσσερις ημέρες, συνελήφθησαν σε ένα καφέ της Βιέννης στις 16 Ιανουαρίου μετά την ειδοποίηση της αστυνομίας από την μητέρα του υπόπτου.
 Ο έφηβος τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση, η οποία συνεχίζεται για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Η διάρκεια της κράτησης αυτής είναι κάτι το σπάνιο για την ηλικία του, αλλά αιτιολογείται, σύμφωνα με την εισαγγελία, από την σοβαρότητα των κατηγοριών που του προσάπτονται, όπως και από τον αποδεδειγμένο κίνδυνο φυγής του.
 Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και ανήλικοι, έχουν πάει στην Συρία και το Ιράκ από την Αυστρία, σύμφωνα με τις Αρχές. Περίπου 70 ύποπτοι έχουν επιστρέψει στην χώρα και πολλοί από αυτούς έχουν προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους.

Πηγή: news.in.gr