Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Νέα ΣΣΕ στη ΔΕΗ και αντιδράσεις για έμμεση αύξηση μισθών

Η χορήγηση επιδόματος τροφείου ύψους 6 ευρώ την ημέρα και η δέσμευση για μη πραγματοποίηση απολύσεων είναι δύο από τις βασικές ρυθμίσεις της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψαν η διοίκηση της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ και έχει τριετή διάρκεια, έως το 2018. Το τροφείο θα χορηγείται για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας (φυσική παρουσία), με στόχο «την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της Επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας».

Η σύμβαση προβλέπει επίσης την παρακράτηση 2 ευρώ τον μήνα, επιπλέον ως έκτακτη συνδικαλιστική εισφορά, η οποία -σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους- επιβάλλεται για την αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει η ΓΕΝΟΠ από την επιχείρηση.

Η ΔΕΗ δεσμεύεται επίσης «να μην προχωρήσει σε καταγγελία συμβάσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους, παρά μόνο εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος».

Προβλέπονται, τέλος, ειδικές παροχές για τους εργαζόμενους στην εμπορική εξυπηρέτηση πελατών (Front Office) που περιλαμβάνουν τέσσερις ημέρες επιπλέον άδεια το χρόνο καθώς και ημερήσιο επίδομα μέχρι 5 ευρώ, μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ 
Αντιδράσεις για το τροφείο


Για 25 ημέρες εργασίας το τροφείο μεταφράζεται σε αύξηση 150 ευρώ στον μηνιαίο μισθό, κάτι που έχει προκαλέσει ήδη πολιτικές αντιδράσεις.

«Αυξήσεις στη ΔΕΗ και προσλήψεις στην ΕΡΤ.... Εμείς θα τις πληρώσουμε και μετά θα ψάχνουμε ποιος θα φταίει για το νέο μνημόνιο...», σχολίασε μέσω twitter o βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης. 

Η πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινής Πιπιλή έκανε λόγο για «απίστευτη πρόκληση» και σε ανάρτησή της στο twitter έγραψε: «Συγγνώμη @atsipras να μην πληρώνουν οι ανήμποροι ΔΕΗ υποσχέθηκες, όχι να κάνεις αύξηση 10% στους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Απίστευτη πρόκληση!». 

Στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Μάνος υποστηρίζει ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και ο πρόεδρος της ΔΕΗ είναι σε «αμόκ καταστροφής». «Νέα συλλογική σύμβαση με αυξήσεις 8-10% στη ΔΕΗ! Με μηδενικό πληθωρισμό! Λαφαζάνης-Ζερβός σε αμόκ καταστροφής! Όλοι θα θέλουν ίδια αύξηση!», είναι το σχετικό του tweet. 

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Κατάκτηση των εργαζομένων

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εκφράζει ικανοποίηση για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, λέγοντας ότι επεδίωξε ότι πέτυχε την προστασία των μισθών και των επιδομάτων, ώστε «να κατοχυρωθεί ένα επίπεδο αμοιβών που δεν θα κινδυνέψει περαιτέρω καθώς λόγω των μνημονιακών νόμων η μέση ποσοστιαία απώλεια για κάθε εργαζόμενο του Ομίλου ΔΕΗ ξεπερνά το 35%».

Ακόμη εκτιμά ότι το κείμενο της νέας τριετούς ΣΣΕ «είναι μια κατάκτηση των εργαζομένων και ταυτόχρονα συμβάλει στην εργασιακή ειρήνη και την εύρυθμη λειτουργία της Επιχείρησης, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου η ΔΕΗ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα που της δημιουργούν οι τεράστιες οφειλές (περίπου 2 δισ. ευρώ) αλλά και να συνεχίσει τη θετική της παρέμβαση στους τομείς της Ανάπτυξης και της Απασχόλησης μέσα από το επενδυτικό της πρόγραμμα».

Αντιδράσεις τεσσάρων σωματείων

Η υπογραφή ΣΣΕ έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις τεσσάρων σωματείων της Επιχείρησης, τα οποία θέτουν, μεταξύ άλλων, το ερώτημα γιατί υπεγράφη τώρα, ενώ επίκειται η αλλαγή από τη νέα κυβέρνηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και ενώ η προηγούμενη σύμβαση έληγε σε εννέα μήνες.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Διοικητικού - Οικονομικού Προσωπικού, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού, ο Σύλλογος Καταμετρητών και η Ένωση του προσωπικού Σταθμού Λαυρίου υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι με τη νέα ΣΣΕ:

- Η όποια περικοπή μισθοδοσίας γίνει θα υπόκειται στην ελευθεριότητα της επιχείρησης.

- Δεν υπάρχει εγγύηση πως δεν θα γίνουν μειώσεις αποδοχών.

- Προβλέπει την καταβολή επιδόματος βάρδιας σε συνδικαλιστές, χωρίς φυσική παρουσία, ρύθμιση που χαρακτηρίζεται προκλητική.

- Αντίθετα για τους χρόνια πάσχοντες η καταβολή αυτού του επιδόματος επαφίεται στην καλή θέληση του γενικού διευθυντή.

- Δημιουργείται ηθικό ζήτημα με την πρόσθετη χρηματοδότηση 2 ευρώ τον μήνα προς τη ΓΕΝΟΠ.

Όπως αναφέρουν, τη σύμβαση υπέγραψαν 13 από τα 24 σωματεία της ΔΕΗ ενώ γίνεται, ακόμη, λόγος για μεθόδευση που επιλέχθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες, τόσο της διοίκησης όσο και της ΓΕΝΟΠ.

naftemporiki.gr