Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Μπορούν οι συγκοινωνίες να μας κάνουν νεότερους;

Αν η καθημερινή σας μετακίνηση με γρήγορο τρένο σας φαίνεται απείρως βαρετή, τότε ενδεχομένως να βρείτε παρηγοριά στο γεγονός ότι σας κάνει πιο… νέους. Σύμφωνα με τη Θεωρία της Σχετικότητας, αναφέρει ρεπορτάζ της Dailymail, ο χρόνος επιβραδύνεται όταν εμείς επιταχυνόμαστε. Εν ολίγοις, οι επιβάτες του μετρό και γενικότερα οι επιβάτες που ταξιδεύουν με γρήγορα τρένα γερνούν πιο αργά. Το αρνητικό βέβαια, είναι ότι η επίδραση αυτή είναι ελάχιστη. Μια τυπική μετακίνηση με τρένο, γυρνά τον χρόνο πίσω μόλις μερικά χιλιοστά του χιλιοστού ενός δευτερολέπτου. 
Ο Φυσικός Σέιν Μπέργκιν λέει για το φαινόμενο: «Ο χρόνος δεν είναι σταθερός. Όσο πιο γρήγορα ταξιδεύεις, τόσο πιο αργά ‘χτυπούν’ οι δείκτες του ρολογιού. Σκεφτείτε δύο αδέρφια τα οποία έχουν ρολόγια ακριβείας. Το ένα μπαίνει σε τρένο το οποίο τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Το άλλο παραμένει στο σπίτι, και κινείται με ταχύτητα πολύ μικρότερη από το πρώτο.
 Όταν εκείνο που ταξιδεύει με το τρένο επιστρέφει σπίτι, κοιτούν και τα δύο τα ρολόγια τους και συγκρίνουν τον χρόνο. Λιγότερος χρόνος θα έχει περάσει για εκείνο που πήρε το τρένο, συγκριτικά με εκείνο που έμεινε σπίτι». Όπως προσθέτει ο ίδιος, τέτοιες πληροφορίες μπορούν να κάνουν τους απλούς ανθρώπους να εκτιμήσουν την ομορφιά της Φυσικής. Μάλιστα, όπως τονίζει, οι επιβάτες του Μετρό μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι γίνονται πιο ελαφρείς όταν παίρνουν το ασανσέρ για την επιφάνεια.
 «Έχεις βάρος επειδή η βαρύτητα σε τραβά προς τα κάτω. Επομένως, ενώ βρίσκεσαι στο ασανσέρ και επιταχύνεσαι προς τα πάνω, είσαι πιο ελαφρύς επειδή κινείσαι ενάντια στη βαρύτητα», αναφέρει ο ίδιος. 

Ν.Γ.