Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Μαθητές δημιούργησαν μια πόλη σε μακέτα και μια “ρομποτική μπάρα” για τη διέλευση τρένων

Το 21ο Δημοτικό Καλαμάτας σε διαγωνισμό Ρομποτικής

Το 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας θα συμμετέχει με την Ομάδα "Τάλως" και οι μαθητές είναι οι: Κωνσταντίνος Τσουλέας, Γιώργος Μαρκετάκης, Τζένη Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Δαμιανός, Εύη Λυμπεροπούλου, Στασινός Νταβέας. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός είναι ο Εμμανουήλ Κόκκορης.

Η ομάδα πήρε το όνομά της από τον Τάλω. Ο Τάλως ήταν μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ηταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Θεωρείται ως το πρώτο ρομπότ που αναφέρεται στην μυθολογία. Σχετικά με την προέλευσή του, υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές. Η πιο γνωστή, αναφέρει πως τον κατασκεύασε ο θεός Ηφαιστος και τον χάρισε στο βασιλιά Μίνωα για να φυλάει την Κρήτη. Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες.
Οι μαθητές με το δάσκαλό τους δημιούργησαν μια πόλη σε μακέτα και μια “ρομποτική μπάρα” για τη διέλευση τρένων. Ενα τρένο διέρχεται εντός της πόλης και όταν αυτό πλησιάζει σε κάποιο σημείο η μπάρα κλείνει για να εμποδίσει τη διέλευση οχημάτων και πεζών από τις ράγες. Στη συνέχεια μετά από προκαθορισμένο χρόνο, ανοίγει. Στη διαδικασία αυτή βοηθά ο κινητήρας και ο αισθητήρας απόστασης από το πακέτο WEDO της Lego. Επιπλέον έχει προσαρμοστεί ο αισθητήρας κλίσης, που περιλαμβάνεται στο ίδιο πακέτο, πάνω στη μπάρα, ώστε να γίνεται έλεγχος για το αν η μπάρα λειτουργεί σωστά. Αν κλείσει σωστά, ενεργοποιεί ηχητικό σήμα διέλευσης τρένου. Η κατασκευή διασυνδέεται με υπολογιστή μέσω hub του πακέτου WEDO και ελέγχεται από το πρόγραμμα Scratch.

eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ https://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/57278-rompotiki-21-kalamatas