Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Θριάσιο: Οι έξι «μνηστήρες» για το εμπορευματικό

Δεν ήταν, τελικώς, αντάξια των προσδοκιών της ΓΑΙΑΟΣΕ η συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου. Απουσιάζουν οι μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Μικρός ο αριθμός των συμμετεχόντων από το εσωτερικό.

Κατώτερη του αναμενόμενου ήταν τελικά η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την δημιουργία και εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου ιδιωτών στο Θριάσιο Πεδίο.

Παρότι η συμμετοχή δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα και το προηγούμενο διάστημα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι περισσότερες από 30 εταιρείες είχαν παραλάβει το φάκελο με τα στοιχεία, τελικά μόλις έξι εταιρείες προσήλθαν στον διαγωνισμό.

Αναμφίβολα η συμμετοχή της κινεζικής Cosco αποτελεί το μεγάλο όνομα, ενώ μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εξέφρασαν επίσης και οι: Goldair, Foodlink, MedLog, Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ -2,00% και Redeplan. Βέβαιο είναι ότι η συμμετοχή δεν είναι ανάλογη αυτής που επιθυμούσε η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία ήθελε μεγάλο αριθμό συμμετοχών, ενώ προσδοκούσε ότι θα εκδηλώνονταν ενδιαφέρον και από εταιρείες του εξωτερικού. Βεβαίως το ότι δεν υπήρξε συμμετοχή στην φάση αυτή δεν προδικάζει ότι δεν θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο μέλλον, οπότε και ο διαγωνισμός θα περάσει στα πιο ουσιαστικά στάδια.

Η συνέχεια της διαδικασίας προβλέπει ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ περί τα τέλη του μήνα θα καλέσει τις εταιρείες που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για απευθείας διαπραγματεύσεις προκειμένου να καθοριστούν οι όροι του διαγωνισμού, που αναμένεται να προκηρυχθεί ως το τέλος του έτους.

Πληροφορίες φέρουν τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι εταιρείες Cosco και Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ -2,00% να κρίνονται ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Από την πλευρά της κινεζικής εταιρείας εκείνο που καθίσταται σαφές είναι ο στόχος της είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου η ανάπτυξη του οποίου θα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην σύνδεση του Θριασίου εμπορευματικού με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ -2,00% δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων, ενώ οι Goldair, Foodlink και MedLog προέρχονται από τον κλάδο των logistics, έχοντας εμπειρία σε υπηρεσίες αποθήκευσης και η Redeplan εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου.

Αναλυτικά, η ευρύτερη έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριασίου Πεδίου για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου περιλαμβάνει τον σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1450 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΟΣΕ Α.Ε. και τον χώρο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., έκτασης 588 στρεμμάτων, με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων.
Τρία μοντέλα

Η ΓΑΙΑΟΣΕ προτείνει στους υποψηφίους επενδυτές τα τρία εναλλακτικά μοντέλα για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο. Το μοντέλο που θα επιλεγεί τελικώς θα προκύψει μετά την διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερόμενους. Πάντως τα σενάρια που έχουν μελετηθεί είναι τα εξής:

1. Παραχώρηση για 30 χρόνια της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του συνόλου των εκτάσεων και εγκαταστάσεων, μέσω μίας σύμβασης που θα περιλαμβάνει την έκταση ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ 588 στρεμμάτων (εμπορευματικό κέντρο) και το σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης εμπορευμάτων του ΟΣΕ, έναντι τιμήματος.

2. Παραχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης, αφενός του εμπορευματικού κέντρου και αφετέρου του σταθμού διαλογής και μεταφόρτωσης εμπορευμάτων, μέσω δύο διακριτών συμβάσεων.

- Εμπορευματικό Κέντρο: Μακροχρόνια παραχώρηση (άνω των 30 ετών) της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του εμπορευματικού κέντρου, που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή και εκμετάλλευση, σε έναν ιδιώτη επενδυτή, έναντι ανταλλάγματος. Το κέντρο θα είναι δυνατόν να αναπτυχθεί σε φάσεις, ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς.

- Σταθμός Διαλογής και Μεταφόρτωσης Εμπορευμάτων: Ανάθεση μέσω σύμβασης παραχώρησης έργου/υπηρεσιών της χρηματοδότησης και ολοκλήρωσης της κατασκευής των υπολειπόμενων απαιτούμενων υποδομών, προμήθειας εξοπλισμού (γερανογέφυρες, οχήματα κ.λπ.), καθώς και της διαχείρισης του σταθμού διαλογής και μεταφόρτωσης μέσω σύμβασης παραχώρησης, με ταυτόχρονη εκχώρηση των εσόδων από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Το χρονικό διάστημα θα προσδιοριστεί αναλόγως, προκειμένου να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των απαιτούμενων επενδύσεων.

3. Παραχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των δύο τμημάτων, μέσω πολλών διακριτών συμβάσεων.

- Εμπορευματικό Κέντρο: Κατάτμηση της έκτασης ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. (εμπορευματικό κέντρο) σε 3-5 διακριτά τμήματα και, έναντι ανταλλάγματος, μακροχρόνια παραχώρηση (άνω των 30 ετών) της διαχείρισης και εκμετάλλευσης (που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση και εκμετάλλευση) εκάστου τμήματος σε διαφορετικό ιδιώτη επενδυτή.

Η διάθεση κάθε διακριτού τμήματος στην αγορά θα γίνεται προοδευτικά, ανάλογα με τη ζήτηση. Ο γενικός σχεδιασμός των επιμέρους τμημάτων θα πραγματοποιηθεί από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, με τρόπο που θα επιτρέπει τη βιώσιμη αυτόνομη λειτουργία και διαχείρισή τους. Κάθε επιμέρους παραχωρησιούχος θα χρηματοδοτήσει και θα κατασκευάσει τις κοινόχρηστες προσβάσεις και υποδομές που του αναλογούν, με βάση το γενικό σχεδιασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ.

- Σταθμός Διαλογής και Μεταφόρτωσης Εμπορευμάτων: Ανάθεση μέσω σύμβασης παραχώρησης έργου/υπηρεσιών της χρηματοδότησης και ολοκλήρωσης της κατασκευής των υπολειπόμενων απαιτούμενων υποδομών, προμήθειας εξοπλισμού (γερανογέφυρες, οχήματα κ.λπ.), καθώς και της διαχείρισης του σταθμού διαλογής και μεταφόρτωσης, μέσω σύμβασης παραχώρησης, με ταυτόχρονη εκχώρηση των εσόδων από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Μάρω Τσαντήλα
euro2dey