Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Σε δραματική κατάσταση το σιδηροδρομικό δίκτυο στα συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι κάνουν έκκληση για άμεσες παρεμβάσεις συντήρησης

Ρεπορτάζ Χρήστος Γιαννακίδης

Η κατάσταση που επικρατεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο των σταθμών, Παλιού και Διαλογής  της Θεσσαλονίκης είναι κυριολεκτικά δραματική. Μεγάλο μέρος των γραμμών βρίσκονται έκτος λειτουργίας η  λειτουργούν με περιορισμένη ταχύτητα κατά την διέλευση των αμαξοστοιχιών. 
Στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, οι γραμμές 1η,5η και 6η είναι εκτός λειτουργίας είτε γιατί είναι χαλασμένα τα ψαλίδια αλλαγής γραμμών είτε  είναι Κατεστραμμένες οι γραμμές.
Οι πέντε κύριες γραμμές του σταθμού ηλεκτροδοτούνται με τάση 25.000 χιλιάδες βολτ χωρίς σε πολλά σημεία να υπάρχουν οι απαραίτητες γειώσεις.  Κατά την είσοδο και την έξοδο των αμαξοστοιχιών η ταχύτητα, όπως δείχνει και η πινακίδα ,είναι μόλις έξι χιλιόμετρα την ώρα προκειμένου αποφευχθεί εκτροχιασμός.
Συχνά οι εργαζόμενοι εκτελούν και εργασίες συντήρησης εκτός από τα κύρια καθήκοντα τους. «Είμαστε συνεχώς με το κλειδί στο χέρι για να συνδέσουμε τα μπουλόνια από τις γκανάτσες» μας είπαν εργαζόμενοι του ΟΣΕ.


                              

                                        
 Σταθμός Διαλογής

Δραματική είναι και η κατάσταση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Διαλογής στο Κορδελιό.
Τόσο στην κάτω Διαλογή όσο και στην πάνω οι γραμμές βρίσκονται εκτός ορίων λειτουργικότητας. Στρωτήρες έχουν σαπίσει και οι γραμμές είναι εκτός λειτουργίας. Αμφιδέτες που συνδέουν τις σιδηροτροχιές είναι  χωρίς μπουλόνια. 

Η κύρια γραμμή που συνδέει την Θεσσαλονίκη και την Ειδομένη τα βαγόνια των τρένων κυριολεκτικά «χορεύουν». «Αν και υπάρχει περιορισμός στην ταχύτητα των τρένων ο φόβος μας είναι μην τυχόν και έχουμε εκτροχιασμό και μας πλακώσουν τα βαγόνια» μας είπαν εργαζόμενοι του σταθμού. 
Η γραμμή αυτή διέρχεται λίγα μέτρα μακριά από τις εγκαταστάσεις του σταθμού που στο παρελθόν από τύχη δεν υπήρξαν θύματα από εκτροχιασμούς τρένων.

                               


                                                 
Τι λέει ο ΟΣΕ

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Διευθύνον Σύμβουλος του ΟΣΕ αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τις υποδομές στην Θεσσαλονίκη  και ανακοίνωσε την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι τον σταθμό ΤΧ1  μήκους 6 περίπου χιλιομέτρων και κόστους 7.000.000 ευρώ.
Τα έργα αναβάθμισης τα έχει εντάξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο νέο ΕΣΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο του 2015. Έως τότε αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι πως θα διακινηθούν τα φορτία χωρίς την συντήρηση της υπάρχουσας υποδομής;

Δείτε εικόνες όπως της αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός των «Σ.Ν» σήμερα