Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΤΑΙΠΕΔ: Οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν κανονικά

Παρά την αύξηση των πολιτικών και νομικών επιπλοκών από τις πρόσφατες εκλογές και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν. Αυτό διαμηνύεται από την πλευρά της διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στον απόηχο των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ. Φυσικά, η μεταβίβαση του 34% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ θα αναστραφεί, καθώς δεν υπάρχει άλλο ένδικο μέσο που μπορεί να ασκηθεί από την πλευρά των θιγομένων κατά της απόφασης του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας. Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ στρέφεται κατά της δεύτερης μεταβίβασης μετοχών της ΕΥΔΑΠ κυριότητας ελληνικού Δημοσίου προς στο ΤΑΙΠΕΔ, που συντελέστηκε τον Απρίλιο του 2012. Η πρώτη μεταβίβαση αφορούσε στο 27% των μετοχών και είχε συντελεστεί το 2011, αμέσως μετά την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ σημείωναν ότι η απόφαση του ΣτΕ πρέπει να αποκωδικοποιηθεί από τις νομικές υπηρεσίες του Ταμείου, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμη. Σημείωναν δε την πολυπλοκότητά της, δεδομένου ότι η απόφαση του ΣτΕ στρεφόταν κατά της μεταβίβασης του 34%, αλλά στην ίδια γινόταν λόγος για πλειοψηφικό μερίδιο (51%). Από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, εκτός από την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, επηρεάζεται η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Αντίθετα, δεν επηρεάζονται οι αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ΟΛΠ και ΟΛΘ, και οι οποίες συνεχίζονται απρόσκοπτα. Επίσης δεν επηρεάζεται η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, για την οποία επίσης το ΣτΕ απέρριψε προσφυγές περιοίκων και δήμων της περιοχής. Τέλος, δεν επηρεάζονται οι αποκρατικοποιήσεις των πρώην επιχειρήσεων του ομίλου ΟΣΕ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ), των αεροδρομίων και φυσικά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Μάλιστα, η διοίκηση του Ταμείου άμεσα αναμένεται να καλέσει την καναδική εταιρεία PSP που είναι συμμέτοχος στον ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» να της γνωστοποιήσει τα σχέδια για την περαιτέρω αξιοποίηση του ΔΑΑ. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προτίθεται να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση μετοχών της επιχείρησης, με τους υποψήφιους επενδυτές να έχουν δύο επιλογές. Η πρώτη αφορά στην πώληση των μετοχών χωρίς παράταση της διάρκειας στη σύμβαση παραχώρησης και η δεύτερη με παράταση της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης. Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης λήγει το 2026.

Αναμφίβολα το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και οι αποφάσεις του ΣτΕ περιπλέκουν την ήδη επιβαρυμένη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, αυτό θα είναι μόνον συγκυριακό, παραδέχονται οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ. Η πολιτική βούληση, σημειώνουν, να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις παραμένει, όπως διεφάνη και από την υπόθεση του ΟΛΘ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ήθελε να παγώσει το θέμα μετά την αρνητική υποδοχή που υπήρξε στην ελληνική Βουλή. Η κυβέρνηση και το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, ωστόσο, επέμεναν στην προώθηση του διαγωνισμού, δεδομένου ότι αυτό συνιστούσε προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.

"Καθημερινή"