Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ζωντανεύει ο σιδηροδρομικός σταθμός Ειδομένης

Η προγραμματισμένη επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Βελιγράδι, ζωντανεύει το σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» τα διεθνή σιδηροδρομικά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Σκόπια και Βελιγράδι, που είχαν διακοπεί το 2011, ξαναρχίζουν στις 10 Μαΐου. 

Αυτό συνεπάγεται και την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού σταθμού Ειδομένης, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 30 μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. 

Η Ειδομένη, που ανήκει στο Δήμο Παιονίας, έγινε ευρύτερα γνωστή ακριβώς λόγω του σιδηροδρομικού σταθμού, που την κατέστησε πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη. 

Για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκης – Ειδομένης – Σκοπίων - Βελιγραδίου και αντιστρόφως θα ισχύουν τα εξής:

Το δρομολόγιο θα ξεκινά περίπου στις 4 το απόγευμα από την Θεσσαλονίκη και θα φτάνει στα Σκόπια στις 7.55 το βράδυ (τοπική ώρα). 

Από τα Σκόπια θα αναχωρεί σε 15 λεπτά και θα φτάνει στο Βελιγράδι στις 5.30 το πρωί.

Από το Βελιγράδι το τραίνο θα φεύγει στις 6.45 το απόγευμα και θα φτάνει στα Σκόπια στις 5 το πρωί. 

Από εκεί θα αναχωρεί στις 5.15 και θα φτάνει στην Θεσσαλονίκη στις 11.17 το πρωί (τοπική ώρα).

Με την είσοδο στο ελληνικό έδαφος (στις 10 το πρωί) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ειδομένης και Πολυκάστρου ως προαστιακός για την μετάβασή τους στην Θεσσαλονίκη, που απέχει 80 χιλιόμετρα. 

Με την αναχώρηση (4μ.μ.) θα επιστρέφουν στην περιοχή και με μικρό κόμιστρο.

Για το διάστημα από 10 Μαΐου έως 10 Ιουνίου οι επιβάτες θα μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια με έκπτωση 30%.

Οι τιμές των εισιτηρίων για τη διαδρομή Αθήνα - Σκόπια διαμορφώνονται στα 12,20 ευρώ, ενώ τα μετ' επιστροφής στα 17,10 ευρώ. 

Από τη Θεσσαλονίκη στο Βελιγράδι το εισιτήριο θα κοστίζει 33,80 ευρώ, ενώ μετ' επιστροφής θα φθάνει τα 47,30 ευρώ.

Μετά τις 10 Ιουνίου η τιμή των εισιτηρίων μετ' επιστροφής για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Σκόπια διαμορφώνεται στα 19,50 ευρώ και για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι στα 54,10 ευρώ.

Στους επιβάτες που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν σιδηροδρομικά με προορισμό το Βελιγράδι και αντίστροφα, παρέχονται επίσης -εφόσον το επιθυμούν- υπηρεσίες κατάκλισης.

Επίσης, στη διάρκεια της θερινής περιόδου, στη σύνθεση του τρένου θα υπάρχει και βαγόνι μεταφοράς των οχημάτων των επιβατών του τρένου.

 maxitis.gr