Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Τι προβλέπει η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, επιδόματος γάμου και των τριετιών προβλέπει η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε σήμερα μετάξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων.

Η νέα Σύμβαση προβλέπει τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, των τριετιών και του επιδόματος γάμου, όπως ίσχυε και στην προηγούμενη ΕΓΣΣΕ.
Επίσης, η Σύμβαση προβλέπει πρώτη φορά τη χορήγηση γονικής άδειας ανατροφής τέκνου και στον πατέρα, εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα, καθώς και ρητή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ότι αν αρθούν ή ακυρωθούν δικαστικά οι νόμοι που καθορίζουν τον κατώτατο μισθό τότε άμεσα θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι με την υπογραφή της Σύμβασης εκφράστηκε η βούληση και η πεποίθηση των κοινωνικών εταίρων για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό πως διατηρείται ζωντανός ο θεσμός της εθνικής σύμβασης.
Ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς χαρακτήρισε τη σύμβαση μήνυμα προς τους δανειστές, ενώ ο πρόεδρος των εμπόρων Βασίλης Κορκίδης έκανε λόγο για ένα σημαντικό εργαλείο συνεννόησης και αναβάθμισης των κοινωνικών εταίρων και ενός ηχηρού μηνύματος εργασιακής ειρήνης.
«Πέντε ημέρες πριν τη λήξη της τρίμηνης παράτασης και οι πέντε κοινωνικοί εταίροι προτάξαμε πάνω από όλα συναινετικά κριτήρια και φθάσαμε σε μία πολύ σημαντική συμφωνία, παρά τα εμπόδια της πρωτοφανούς για τη χώρα ύφεσης, και του ασφυκτικού νομικού πλαισίου που επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στη συλλογική αυτονομία», δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.
«Είναι γεγονός ότι χωρίς συνεννόηση και συναίνεση, εργοδοτών και εργαζομένων δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί η ανεργία όσο και αν υποχωρήσουν ποιοτικά και ποσοτικά τα εργασιακά δικαιώματα. Οι αλόγιστες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων έλαβαν σήμερα τέλος με την ομόφωνη απόφασή μας να κρατήσουμε ενεργό το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού με το "μανδύα" της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.διατηρούμε το επίδομα γάμου», πρόσθεσε.

Χαιρέτισε τη συμφωνία ο Γιάννης Βρούτσης

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2014.
Επιβεβαιώνεται, έτσι, η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική δυναμική που αυτή μπορεί να έχει όταν επικρατεί πνεύμα ωριμότητας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Σήμερα, στη μεγάλη στροφή για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η κοινωνική συνεννόηση και ηρεμία, η συναίνεση και η συνεργασία των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ».

Ethnos.gr