Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Παρίσι - Βαρκελώνη με τρένο απευθείας












Η «πόλη του φωτός» και η «πόλη του Γκαουντί», έχουν ένα ακόμα στοιχείο που τις ενώνει: το ηλεκτρικό τρένο – υπερταχεία που αλλάζει τα δεδομένα στις μετακινήσεις.
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το τρένο αποτελεί τον εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης από το αεροπλάνο. Πολλοί το χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους, ενώ η ηλεκτροκίνηση έχει δώσει λύσεις στην εξοικονόμηση καυσίμων, στη μείωση των ρύπων αλλά και στην ταχύτητα μετάβασης. Στην Ελλάδα, μόλις τα τελευταία χρόνια έχουμε αξιόπιστο τρένο στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, αναμένεται ολοκλήρωση και στη διαδρομή προς την Πάτρα, καθώς και ηλεκτροκίνηση έως το 2015.
Ας αφήσουμε όμως τα δικά μας και ας πάμε σε δύο όμορες χώρες, στη Γαλλία και την Ισπανία, που απέκτησαν μια γρήγορη και σχετικά φθηνή λύση διασύνδεσης. Ένα τρένο που ξεκίνησε ήδη τη διαδρομή Παρίσι – Βαρκελώνη με δύο δρομολόγια ημερησίως. Χωρίς ενδιάμεση στάση, χρειάζεται 6 ώρες και 25 λεπτά για να διανύσει την απόσταση των περίπου 1.000 χλμ. και το εισιτήριο της απλής μετάβασης κοστίζει 59 ευρώ. Οι κρατήσεις έχουν ξεπεράσει τις 30.000, ενώ για το 2014 υπολογίζεται ότι θα μετακινηθούν με αυτό το τρένο κοντά στο 1.000.000 άτομα, φαντάζομαι οι περισσότεροι για λόγους τουρισμού.
Το τρένο έχει φανατικούς λάτρεις διότι και μπορείς να μετακινηθείς, να θαυμάσεις το τοπίο, να δουλέψεις παράλληλα χρησιμοποιώντας υπολογιστές και διαδίκτυο, να έχεις την αίσθηση ελευθερίας. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι και οι μετακινήσεις προς τους σταθμούς των τρένων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι κοντά στο κέντρο των πόλεων, σε αντίθεση με τα αεροδρόμια που βρίσκονται αρκετά μακριά. Κι αν υπολογίσεις το χρόνο που χρειάζεσαι για να πας στο αεροδρόμιο, το χρόνο αναμονής, άφιξης και μετά πάλι το χρόνο από το αεροδρόμιο στον προορισμό, τότε περίπου «μία η άλλη έρχεται».

Το συγκεκριμένο τρένο ήταν να λειτουργήσει στις αρχές του έτους, όμως οι έλεγχοι ασφάλειας μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και επέτρεψαν τη λειτουργία του, παρουσία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Δημήτρης Μπαλής

driveandtravel.gr