Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Αφιέρωμα: Ευκαιρίες στις συνδυασμένες μεταφορές

Δημιουργούνται οι υποδομές ώστε η Ελλάδα να γίνει κόμβος στο διεθνές εμπόριο

Η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων και η παραχώρηση των λιμενικών υποδομών δημιουργούν κατάλληλο πλαίσιο προκειμένου η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τη διεθνή συγκυρία και να τοποθετηθεί στον διεθνή χάρτη ως κόμβος για την εφοδιαστική αλυσίδα και το διεθνές εμπόριο μέσα από τη χρήση συνδυασμένων μεταφορών.

Παράλληλα υποδομές όπως το Επιχειρηματικό Πάρκο Θεσσαλονίκης (ΕΠΠΑΘΕ) παρέχουν στις επιχειρήσεις «ευφυείς» δυνατότητες καθώς μέσα από οικονομίες κλίμακος μπορούν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας, παρέχοντας μεταξύ άλλων προνομιακούς όρους επιχορήγησης και διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Κύριο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραματίζουν τα λιμάνια. Ενα παράδειγμα έρχεται από τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ ΑΕ), ο οποίος αυξάνει σταθερά τα έσοδά του διακινώντας σε ετήσια βάση περισσότερους από 2 εκατ. τόνους εμπορευμάτων.

Στις συνδυασμένες μεταφορές ευκαιρίες προκύπτουν και από τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Μια τέτοια περίπτωση έρχεται από τη Mobile Technology, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των συστημάτων συλλογής δεδομένων και των φορητών υπολογιστικών συστημάτων, παρέχοντας λύσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Αντίστοιχα, κάθε επιχειρησιακή λειτουργία καλύπτουν τα πληροφοριακά συστήματα της Online Data αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα (tablets, smartphones) και τεχνολογίες (cloud, VoIP) και προσφέροντας στην αγορά χρήσιμα εργαλεία.

Για τον κλάδο των logistics αυτονόητη είναι η χρήση υπηρεσιών διαμεταφοράς. Τέτοια είναι η περίπτωση της Cargo Group Services, η οποία παρέχει λύσεις διεθνούς μεταφοράς, οδικής, αεροπορικής και ναυτιλιακής, από και προς όλους τους εμπορικούς προορισμούς στον κόσμο.

Διεθνείς μεταφορές μέσω του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης παρέχει και η Intertrans AΕ, η οποία έχει πιστοποιηθεί με Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας από την TUV Nord και παρέχει καινοτομίες όπως το Cargo Track & Trace και το GPS Fleet Tracking.

Η Ελλάδα έχει δυνατότητες. Κέντρο διανομής της περιοχής Μεσογείου της Mattel Europe BV, τροφοδοτώντας μάλιστα 28 χώρες της περιοχής, έχει καταστεί εδώ και λίγα χρόνια η Diakinisis, η οποία παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες logistics.

Κρίσιμη είναι και η διάσταση της διεθνούς υποστήριξης στα logistics. Για παράδειγμα, η K. Σταμούλης & Σία ACE Logistics προτείνει λύσεις με δυνατότητα παγκόσμιας κάλυψης, καθώς αποτελεί μέλος του διεθνούς οργανισμού WCA Family of Logistics Networks.

Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία της Superfast Ferries στις γραμμές της Αδριατικής, με καθημερινά δρομολόγια όλον τον χρόνο με τέσσερα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία.

Παράλληλα η αγορά απαιτεί εξειδικευμένες λύσεις. Ενα παράδειγμα έρχεται από τη Γερανολιμενική ΑΕ, η οποία παρέχει λιμενικό και βιομηχανικό ανυψωτικό εξοπλισμό και συναφείς υπηρεσίες επί 20 έτη.

Για την παραγωγή προστιθεμένης αξίας απαιτείται και γνώση. Τέτοια είναι η περίπτωση του Supply Chain Institute, το οποίο υλοποιεί συνέδρια και και προσφέρει υπηρεσίες συγκριτικής αξιολόγησης, εκπαίδευσης και δικτύωσης.

Χρήσιμα είναι εργαλεία όπως τα Διεθνή Πρότυπα GS1 του ομώνυμου διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αναπτύσσει και εφαρμόζει διεθνή πολυτομεακά πρότυπα για τη διευκόλυνση των διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Παράλληλα η αγορά μπορεί να βρει λύσεις από επιχειρήσεις όπως η Tredit SA, η οποία παρέχει υπηρεσίες σε μελέτες σχεδιασμού και διοίκησης σε όλους τους τομείς.

ΤΟ ΒΗΜΑ