Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Εως 10 Ιανουαρίου απεργούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Νέα παράταση της πανελλαδικής απεργίας των γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μέχρι την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, αποφάσισε σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) - ΕΟΠΥΥ.
«Η παρατεταμένη απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ για πέμπτη εβδομάδα δημιουργεί μείζονα προβλήματα στους ασφαλισμένους, επισημαίνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός, σε σημερινή δημόσια παρεμβασή του σχετικά με τα θέματα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Ο κ. Κοντός αναφέρει ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, έχει ως βάση τρεις αδιαπραγμάτευτες παραδοχές που αποτελούν τα θεμέλια της Μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:

(α) την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας,

(β) την ενοποίηση των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας σε ένα ενιαίο δημόσιο φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και

(γ) την ένταξη των γιατρών στον νέο φορέα με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εφόσον το επιθυμούν.

«Ο διάλογος αποτελεί μονόδρομο και η επιτυχία του εγχείρηματος θα κριθεί από την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ παραδεχόμενος ότι η μετάβαση στο νέο οργανωτικό σχήμα φέρνει ανατροπές και αναστάτωση στην επαγγελματική και προσωπική ζωή των ιατρών, ωστόσο, όπως αναφέρει, «μέσα από το διάλογο και τη συμμετοχή των ιατρών στην τεχνική επιτροπή, μπορούμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης».

Ο κ. Κοντός εξηγεί ότι αναφορικά με τους μόνιμους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και ιδίως για εκείνους που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης, λόγω της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση, προτείνεται να υπάρξει ειδική μέριμνα που θα διασφαλίζει τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Όσοι ιατροί επιλέξουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση θα υπαχθούν στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου προσωρινά, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και κρίσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από ειδικά υπηρεσιακά συμβούλια τα οποία θα εντάξουν τους ιατρούς σε θέσεις του ΕΣΥ.

Για τους ιατρούς των χειρουργικών ειδικοτήτων μπορεί και πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για πρόσβαση σε χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνει επίσης ότι όσοι δεν επιλέξουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, θα έχουν αυξημένο αριθμό επισκέψεων, ανάλογα με τις ανάγκες του Οργανισμού ενώ προτείνεται και η διασφάλιση σύμβασης τριετούς διάρκειας, όπως και το ενδεχόμενο κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Ethnos.gr