Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Απάντηση του υφυπουργού Υποδομών Μιχάλη Παπαδόπουλου για την επέκταση του προαστιακού προς Λαύριο

Μέχρι το 2020 ο Προαστιακός στο Λαύριο

Σε απάντηση της Ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 2163/30.09.13) του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λαύριο, ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος,  απάντησε ότι «για το έργο επέκτασης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λαύριο έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση των αναγνωριστικών μελετών για τη νέα γραμμή με συγχρηματοδότηση από τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών περιόδου 2000 – 2006.
Για τη Β’ φάση των υπολειπόμενων μελετών έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση από το μονοετές πρόγραμμα των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών του έτους 2012. Η προκήρυξη των ανωτέρω μελετών προγραμματίζεται το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους και η ολοκλήρωσή τους στο τέλος του 2015. Η Γ’ φάση μελετών και η κατασκευή του Έργου έχει προταθεί για χρηματοδότηση στην 5ηΠρογραμματική Περίοδο 2014 – 2020. Οι Πόροι της 5ης Προγραμματικής Περιόδου που θα διατεθούν σε έργα υποδομών και μεταφορών θα επιμεριστούν κατά προτεραιότητα στα συνεχιζόμενα από το ΕΣΠΑ (2007 – 2014) έργα και στην ολοκλήρωση των αξόνων των Διευρωπαϊκών Δικτύων. Το έργο δεν έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013».

Κατόπιν όλων αυτών ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την ικανοποίησή του κατ’ αρχήν για το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά από το 2006 όταν και ανέδειξε ο Βουλευτής το θέμα στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 1416/14.09.06) που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) απαντάει με σαφήνεια και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μην αφήνοντας υπόνοιες για άσκοπες καθυστερήσεις και δεύτερες σκέψεις. Είναι πλέον σαφές ότι με την ένταξη του έργου επέκτασης του Προαστιακού στο Λαύριο στους άξονες των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και η απόφαση τα έργα αυτά να περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της 5ης Προγραμματικής Περιόδου, υπάρχει επιτέλους η απαραίτητη πολιτική βούληση για την υλοποίηση του πραγματικά αναπτυξιακού αυτού έργου. Πέρα από το γεγονός ότι έχει επιτέλους δρομολογηθεί η επέκταση του αστικού δικτύου συγκοινωνιών με μέσα σταθερής τροχιάς προς το λιμάνι του Λαυρίου και θα ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των μόνιμων κατοίκων της νοτιοανατολικής αττικής, έχει ουσιαστικά εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση με πόρους κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανοίγει ο δρόμος για ουσιαστική αξιοποίηση του λιμανιού στο Λαύριο. Με την υλοποίηση της επέκτασης του Προαστιακού στο Λαύριο, το λιμάνι της πόλης μπορεί να γίνει κύριος κόμβος κρουαζιέρας δεδομένου ότι θα είναι εξαιρετικά εύκολη η διασύνδεση με το αεροδρόμιο και άρα η επιβίβαση και αποβίβαση από τα κρουαζιερόπλοια. Το αναπτυξιακό αυτό έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Είναι θετικό ότι υπάρχει επιτέλους σαφές χρονοδιάγραμμα, προγραμματισμός και πολιτική βούληση για την υλοποίησή του.
Ο Βασίλης Οικονόμου θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της όλης διαδικασίας μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αναίτιες καθυστερήσεις.

Ο Δημότης της Ανατολικής Αττικής