Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ιδιωτικοποίηση με... δικαίωμα επιστροφής εργαζομένων

Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να γυρίσει το προσωπικό των δύο εταιρειών στον ΟΣΕ. Προβληματισμός στους εργαζόμενους. Φόβοι ότι μπορεί να επιστρέψουν και να οδηγηθούν στην ανεργία μέσω της διαθεσιμότητας.

Πηγή euro2dey

Ελεύθερες προσωπικού ή στην καλύτερη περίπτωση με το προσωπικό που οι νέοι ιδιοκτήτες θα επιλέξουν θα δοθούν, ως φαίνεται, στους αναδόχους οι υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με δηλώσεις του χθες υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι στις δύο εταιρείες, για τις οποίες τρέχει η διαδικασία αποκρατικοποίησης (με τους σχετικούς διαγωνισμούς να έχουν εισέλθει στη δεύτερη φάση), θα συμμετάσχουν κανονικά στην διαδικασία αξιολόγησης που γίνεται αυτό το διάστημα.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφερόμενος στην διαδικασία αποκρατικοποίησης σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι αυτών των δυο εταιρειών, εάν δεν επιθυμούν συνεργασία με τον ανάδοχο που θα επιλεγεί, μπορούν να επιστρέψουν πίσω στον ΟΣΕ.

Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εργαζόμενους των δυο εταιρειών που ανέρχονται περίπου σε 1.400. Εξ αυτών οι 820 απασχολούνται στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ η τεχνική βάση (Rosco) απασχολεί περίπου 545 εργαζόμενους.
Το υπουργείο Οικονομικών ιδιοκτήτης, όχι ο ΟΣΕ

Όπως επισημαίνουν πηγές των εργαζομένων, επιστροφή τους μπορεί να υπάρξει μόνο αφού προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση, καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ROSCO δεν είναι εταιρείες συνδεδεμένες με τον ΟΣΕ αλλά είναι ανεξάρτητες που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών. Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς μόνο η ΕΡΓΟΣΕ είναι εταιρεία συνδεδεμένη με τον ΟΣΕ και για το λόγο αυτό το προσωπικό της μπορεί απευθείας να οδηγηθεί στον τελευταίο.

Από την πλευρά των εργαζομένων, σημειώνεται ότι θα αποτελέσει θετική εξέλιξη το ενδεχόμενο να τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής, υπό την προϋπόθεση, ότι δεν θα δουν την έξοδο μέσω της διαθεσιμότητας. Ωστόσο γεγονός είναι ότι δεν είναι βέβαιο ότι αυτή θα είναι μια λύση «ασφάλειας», αφού το προσωπικό του ΟΣΕ βρίσκεται υπό αξιολόγηση, για δεύτερη φορά, και είναι πολύ πιθανό ότι, ως αποτέλεσμα αυτής, ένας αριθμός εργαζόμενων θα οδηγηθεί σε διαθεσιμότητα.
Η αξιολόγηση, της αξιολόγησης...

Την αξιολόγηση του προσωπικού και των δομών των ΔΕΚΟ του ΥΠΟΜΕΔΙ έχει αναλάβει η PWC και στη βάση του πορίσματος που θα βγει θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το προσωπικό που θα συμμετάσχει στην διαθεσιμότητα.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι αξιολόγηση στο προσωπικό του ΟΣΕ έχει ήδη γίνει. Μάλιστα την υλοποίησε η ίδια εταιρεία πριν 1,5 χρόνο. Από αυτή είχε κριθεί ότι για να μπορεί να λειτουργεί ο ΟΣΕ με ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να έχει κατ' ελάχιστο 2.800 εργαζόμενους. Ωστόσο σήμερα το προσωπικό αυτό ανέρχεται μόλις σε 2.200 άτομα.

Στηριζόμενες στην αξιολόγηση αυτή που έχει γίνει μόλις 1,5 χρόνο νωρίτερα πηγές των εργαζομένων επισημαίνουν ότι αν η πολιτεία θέλει να κυκλοφορεί με ασφάλεια ο σιδηρόδρομος δεν θα πρέπει να πειράξει κανέναν εργαζόμενο, πλην όσων έχουν βρεθεί επίορκοι.

Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ έχουν υποστεί περικοπές στους μισθούςοι οποίες ξεπερνούν τα 60%. Χαρακτηριστικά το 2009 το μικτό κόστος της μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο ανέρχονταν στα 53.000 ευρώ ενώ φέτος έχει φτάσει στα 23.100 ευρώ.