Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

«Πράσινο φως» για την ιδιωτικοποίηση της ZSSK Cargo από τη Σλοβακία

Την αναδιάρθρωση και την μερική ιδιωτικοποίηση του κρατικού εμπορευματικού operator της Σλοβακίας, ZSSK Cargo ενέκρινε το υπουργείο Μεταφορών της χώρας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η ZSSK Cargo αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της κατακόρυφης πτώσης στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα στη Σλοβακία.
Συγκεκριμένα, οι ζημιές διευρύνθηκαν στα 24 εκατ. ευρώ το 2012, έναντι μόλις 3 εκατ. το 2011. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η εμπορευματική διακίνηση, η οποία μειώθηκε κατά 5,9%, φτάνοντας τους 35,3 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, ως τα μέσα του 2014, η εταιρεία θα διαχωριστεί σε τρεις επιχειρησιακές μονάδες. Η πρώτη μονάδα θα αφορά το κομμάτι του cargo (ZSSK Cargo), η οποία θα έχει στη διάθεσή της στόλο 13.300 βαγονιών. Η δεύτερη θα αφορά τις intermodal μεταφορές, με στόλο 600 βαγονιών και επικέντρωση στις μεταφορές στα σύνορα με την Ουκρανία. Η τρίτη μονάδα θα αναλάβει το κομμάτι των επισκευών και της συντήρησης.
Με το εν λόγω σχέδιο αποκρατικοποίησης, το υπουργείο Μεταφορών της Σλοβακίας ευελπιστεί να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ και να μειώσει τα χρέη της κατά 500 εκατ.
Βάσω Βεγιάζη