Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΓΑΙΑΟΣΕ: Με βήμα σημειωτόν η αξιοποίηση των ακινήτων

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς πραγματοποιείται η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου real estate της ΓΑΙΑΟΣΕ που διαχειρίζεται εκτάσεις 100.000 στρεμμάτων και περισσότερα από 4.500 κτήρια με εμβαδόν 540 χιλιάδες τ.μ. Από την περασμένη άνοιξη, οι μετοχές της ΓΑΙΑΟΣΕ έχουν περιέλθει στον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ η θυγατρική του ΟΣΕ προγραμματίζεται να μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Μέχρι στιγμής, το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, της οποίας η αξία υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ παραμένει ανεφάρμοστο. Ειναι χαρακτηριστικό ότι στη λίστα των 99 προς μακροχρόνια παραχώρηση σε επενδυτές ακινήτων -που είχε καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011-περιλαμβάνονται 18 «assets» διαχείρισης της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Ωστόσο, ύστερα από δύο χρόνια, η ομάδα των 18 ακινήτων, όπως και τα υπόλοιπα 81 εξακολουθούν να λιμνάζουν.

Παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός (88.000 τ.μ.) στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, εμπορικός σταθμός ΟΣΕ (10.000 τ.μ.) στη Θεσσαλονίκη, ακίνητο (120.000 τ.μ.) στον Πειραιά, εκτάσεις και οικόπεδα σε προάστια της Αττικής και στην Αθήνα είναι ορισμένα από τα «φιλέτα» της ΓΑΙΑΟΣΕ επί των οποίων σχεδιάζονταν να αναπτυχθούν εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις.

Για την ώρα, η ΓΑΙΑΟΣΕ διενεργεί για περίπου επτά ακίνητα, σε Αθήνα, Πειραιά, Άγιο Στέφανο,  Βόλο, και Αχαΐα πλειοδοτική διαδικασία για την εύρεση μισθωτή. Την ίδια στιγμή, τον περασμένο χειμώνα η εταιρεία προχώρησε σε μισθώσεις κτηρίων και εκτάσεων σε πολύ χαμηλό τίμημα, που σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώνεται στο 1 ευρώ ανά τ.μ.http://www.capital.gr/News.asp?id=1686056

Πολλά από τα ακίνητα της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι προβληματικά, χρήζουν ανακαίνισης ή δεν διαθέτουν πολεοδομικούς όρους, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του οργανισμού. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, βάζει πάγο  στο εγχείρημα της αξιοποίησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΟΣΕ στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του 2011 σημείωνε ότι «οι προσπάθειες πώλησης των ακινήτων που προβλέπονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΑΙΑΟΣΕ, δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς τα τιμήματα που προσφέρθηκαν υπολείπονταν σημαντικά των εκτιμώμενων εμπορικών και αντικειμενικών αξιών».

Παρόλ’ αυτά, η ΓΑΙΑΟΣΕ παραμένει κερδοφόρα με τα έσοδα από μισθώματα να ανήλθαν το 2012 στα 2,9 εκατ. ευρώ από 3,7 εκατ. ευρώ το 2011. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στο 1,2 εκατ. ευρώ (από 808,2 χιλιάδες ευρώ), ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 3,3 εκατ. ευρώ (από 3,7 εκατ.).



Πηγή:www.capital.gr