Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΤΑΙΠΕΔ: Το «μπαλάκι» στην Κομισιόν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Του Αχιλλέα Χεκίμογλου
Το «πράσινο φως» από Αλμούνια για τον διαγωνισμό θα ζητήσει ο υπουργός Υποδομών
Επιστολή προς τον επίτροπο Ανταγωνισμού και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοακίν Αλμούνια, με την οποία θα ζητήσει την έγκριση για την εκκίνηση του διαγωνισμού πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα στείλει τις επόμενες ημέρες ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. 

Ο υπουργός Υποδομών θα ζητήσει τη δέσμευσή της Κομισιόν ότι κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας δεν θα τεθεί ζήτημα ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων από τους ιδιώτες που θα επιδιώξουν να αγοράσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Πρόκειται για το λεγόμενο «comfort letter», το οποίο θα επιδεικνύεται από το ΤΑΙΠΕΔ στους υποψήφιους επενδυτές ως τεκμήριο ότι το δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα κρατικών ενισχύσεων από τις Βρυξέλλες. 
Σύμφωνα με ό,τι προγραμματίστηκε επί υπουργίας του κ. Κωστή Χατζηδάκη, εάν και όταν καρποφορήσει η συμφωνία πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τότε η Κομισιόν θα προχωρήσει σε οριστική διαγραφή των οφειλών της εταιρείας προς τον ΟΣΕ και σε απόσυρση του φακέλου των κρατικών ενισχύσεων στο αρχείο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ, δίνοντας το «πράσινο φως» στην εταιρεία. Πρόκειται για σχεδιασμό που θα τηρηθεί και από τον νέο υπουργό Υποδομών.
Αλλωστε, στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε την Παρασκευή και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο πέταξε το «μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ξεκινήσει τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, το διοικητικό του συμβούλιο «ενέκρινε τη διαδικασία, το χρονοδιάγραμμα και τους όρους αξιοποίησης για την πώληση του 100% των μετοχών και τη μεταβίβαση του ελέγχου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε επενδυτή που θα επιλεγεί μέσω διεθνούς, ανοιχτού, πλειοδοτικού διαγωνισμού».
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο».