Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Νέα ενημερωτική εκστρατεία της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών

Του Θοδωρή Κουμέλη 
Από τις 25 έως τις 28 Ιουνίου, θα λάβουν χώρα ενημερωτικές εκδηλώσεις για τα πλήρη δικαιώματα των επιβατών (αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, με πλοίο, λεωφορείο ή πούλμαν) στις Βρυξέλλες, την Αθήνα - Πειραιά και τη Σόφια, ενώ θα γίνει και ενημερωτική ημερίδα για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών στη Βαρσοβία.


Για πρώτη φορά, εκατομμύρια παραθεριστές που ταξιδεύουν στην ΕΕ αυτό το καλοκαίρι θα προστατεύονται από πλήρη δικαιώματα των επιβατών - είτε ταξιδεύουν αεροπορικώς ή σιδηροδρομικώς, και τώρα επίσης με πλοίο, λεωφορείο ή πούλμαν. Οι έρευνες δείχνουν όμως ότι τα 2/3 των επιβατών δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει νέα εκστρατεία προκειμένου να ενημερώσει τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών, καθώς και σχετικά με το πώς να τα διεκδικήσουν, εάν χρειαστεί.

Από τις 25 έως τις 28 Ιουνίου, θα λάβουν χώρα εναρκτήριες εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, την Αθήνα-Πειραιά και τη Σόφια, ενώ θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών στη Βαρσοβία.

Ο αρμόδιος για την κινητικότητα και τις μεταφορές αντιπρόεδρος κ. Siim Kallas, δήλωσε τα εξής: “Για εκατομμύρια Ευρωπαίους, οι διακοπές αποτελούν στιγμή ανάπαυσης που επάξια δικαιούνται, και η συντριπτική πλειοψηφία θα ταξιδέψει χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά, μερικές φορές, τα πράγματα πάνε στραβά. Το καλοκαίρι αυτό, για πρώτη φορά, οι παραθεριστές μπορούν να ταξιδεύσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη -από το Λονδίνο στη Λισαβόνα ή τη Λιουμπλιάνα- γνωρίζοντας ότι καλύπτονται από τα δικαιώματα των επιβατών βάσει του δικαίου της ΕΕ οπουδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο και εάν ταξιδεύουν. Αλλά οι επιβάτες πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, ώστε να είναι σε θέση να τα ασκήσουν. Η εκστρατεία αυτή θα τους βοηθήσει να έχουν περισσότερα στοιχεία στα χέρια τους”.

Πτυχή της νέας διετούς εκστρατείας θα αποτελέσουν οι ευδιάκριτες αφίσες που θα αναρτηθούν σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς λεωφορείων και τρένων σε όλη την Ευρώπη, ενώ φυλλάδια και σε απευθείας σύνδεση πληροφορίες θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Η εν λόγω νέα εκστρατεία βασίζεται στην ήδη υφιστάμενη εκστρατεία, ενώ θα εστιασθεί ιδίως στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα νέα δικαιώματα των επιβατών θαλάσσιων μεταφορών, καθώς και τα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν.

Ο αντιπρόεδρος κ. Kallas θα εγκαινιάσει επίσημα τη νέα εκστρατεία στον σιδηροδρομικό σταθμό Zuid/Midi των Βρυξελλών, στις 26 Ιουνίου και ώρα 15.00, στο περίπτερο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτών (μπροστά από το σημείο ενημέρωσης Domestics), ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με ενδιαφερόμενους φορείς και δημοσιογράφους στο Salon de District (τερματικός σταθμός 22). Οι επιβάτες θα κληθούν κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας να λάβουν μέρος σε σύντομο παιχνίδι ερωτήσεων και να κερδίσουν μικροσυσκευές. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν:

ο κ. Melchior Wathelet, υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κινητικότητας
ο κ. Jannie Haeck, διευθύνων σύμβουλος της SNCB/NMBS Holding
ο κ. Luc Lallemand, διευθύνων σύμβουλος της Infrabel
ο κ. Marc Descheemaecker, διευθύνων σύμβουλος της SNCB/NMBS
ο κ. Libor Lochman, εκτελεστικός διευθυντής της Κοινότητας Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων.
Η εκστρατεία θα εγκαινιαστεί με βασικούς ομιλητές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε τρεις άλλες ευρωπαϊκές τοποθεσίες:
Στο λιμενικό τερματικό σταθμό Αθήνας-Πειραιά: με τον κ. Φώτη Καραμήτσο, διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Επιτροπής, αύριο, Πέμπτη 27 Ιουνίου από τις 12:00 έως τις 14:00.
Στον σταθμό λεωφορείων στη Σόφια, την Παρασκευή 28 Ιουνίου από τις 10:00 έως τις 15:00.
Στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας θα διοργανωθεί ημερίδα για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών την Παρασκευή 28 Ιουνίου, με εκδήλωση ανοικτή στο κοινό από τις 10:00 έως τις 16:00 και με εκδήλωση για τον Τύπο από τις 11:00 έως τη 13:00.

Γιατί διεξάγεται η νέα αυτή εκστρατεία;

το 59 % των επιβατών αεροπορικών μεταφορών της ΕΕ αγνοούν τα δικαιώματά τους όταν ταξιδεύουν, το 34 % τα γνωρίζουν και το 7 % δεν γνωρίζουν σχετικά με τα δικαιώματα τους.
το 66 % των πολιτών της ΕΕ δεν γνωρίζουν τα συμβατικά τους δικαιώματα κατά την αγορά εισιτηρίου μεταφοράς, ενώ το 34 % τα γνωρίζουν.
Ένας στους έξι Ευρωπαίους πολίτες υποφέρει από κάποια αναπηρία. Επιπρόσθετα, η γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα επιφέρει συνεχή αύξηση των επιβατών που θα χρειάζονται ειδική συνδρομή εξαιτίας της αναπηρίας ή της μειωμένης κινητικότητας. Ένας από τους στόχους της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των επιβατών είναι να παρέχεται η δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα να ταξιδεύουν όπως οι υπόλοιποι πολίτες.

Η ΕΕ είναι η πρώτη περιοχή στον κόσμο με ολοκληρωμένη δέσμη δικαιωμάτων των επιβατών για όλους τους τρόπους μεταφοράς (αεροπορικές, σιδηροδρομικές, πλωτές, με λεωφορείο και πούλμαν). Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν περισσότερα σχετικά με τα δικαιώματα που έχουν πλέον βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.