Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΥΠΑΝ: Σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις του ΟΣΕ

ΤηςΜάρως Τσαντήλα

Σε «σάρωμα» των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών του ομίλου ΟΣΕ προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης. 

Ο υπουργός μπορεί να χρειάστηκε έξι και πλέον μήνες διεργασιών πριν αποφασίσει στην αντικατάσταση των επικεφαλής σε ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ, ωστόσο, μετά τις αλλαγές στις διοικήσεις προχώρησε και σε αντικατάσταση των μελών των διοικητικών συμβουλίων, σε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εταιρείες στις οποίες, να θυμίσουμε, οι διευθύνοντες σύμβουλοι παρέμειναν στις θέσεις τους. 

Συγκεκριμένα, από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ παύθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Παπαναστασίου Αλέξανδρος, Αθανασόπουλος Νικόλαος, Τσαγκαλίδης Δημήτριος, Σιαμάς Ιωάννης και ορίσθηκαν οι Τσαμπαρλής Νικόλαος, Παπανικολάου Νικόλαος, Παπακυρίτσης Κωνσταντίνος και Ανδριανάκης Μύρων.
Από το Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ παύονται Ιωαννίδης Νικόλαος, Καρέτσος Χρήστος, Θλιβερής Χρήστος – Κωνσταντίνος, Μπρίτσας Χρήστος, Νικολαϊδης Νικόλαος και αντικαθίστανται από τους Βουδούρη Αντώνιο ως εκτελεστικό μέλος, Καπερώνη Νικόλαο, Βογανάτση Δημήτριο και Βρανάκη Εμμανουήλ.

Από το Δ.Σ. του ΟΣΕ παύονται οι Δεληγιάννης Βασίλειος, Κουλερής Κωνσταντίνος, Μουρλά Γεωργία, Ντάγκας Δημήτριος και ορίζονται ως μέλη οι Σπυρόπουλος Γεώργιος, Σταθούλης Σπυρίδων, Μπαούρδας Δήμος ως εκτελεστικό μέλος, Τσαμουράς Κωνσταντίνος.


Από την ΕΡΓΟΣΕ παύονται οι Πετρόπουλος Ιωάννης, Αθανασόπουλος Γεώργιος, Κουτσούκος Δημήτριος, Αβραμόπουλος Παναγιώτης και ορίζονται οι Κουρέτας Νικόλαος, Παπαδόπουλος Ιωάννης, Καλλίγερος Κωνσταντίνος. 

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ κκ. Θεοφανόπουλος και Ζηλιασκόπουλος διεσώθησαν από τις σαρωτικές αλλαγές μετά από μεγάλο παζάρι που διεξήχθη μεταξύ των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. 
Τρέχουν τα χρονοδιαγράμματα αποκρατικοποίησης για ΤΡΑΙΝΟΣΕ – ROSCO 
Η αντικατάσταση των διοικητικών συμβουλίων έρχεται σε μια στιγμή που πλέον τρέχουν αντίστροφα τα χρονοδιαγράμματα ιδιωτικοποίησης τόσο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όσο της Rosco, της εταιρείας συντήρησης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ, η οποία, όπως προβλέπει η απόφαση απόσχισης θα έχει την δυνατότητα να παρέχει σε τρίτους υπηρεσίες συντήρησης, επισκευής και ανακατασκευής του τροχαίου και λοιπού σιδηροδρομικού υλικού και άλλων μέσων σταθερής τροχιάς, ενώ θα εκμισθώνει και τροχαίο υλικό. 
Μέσα στο μήνα οι δύο εταιρείες πρόκειται να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης. Οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους αναμένεται να κατατεθούν τον προσεχή Ιούνιο, ενώ εκτιμάται ότι και οι δύο εταιρείες έχουν τα φόντα να προσελκύσουν σημαντικό ενδιαφέρον από την αγορά εξωτερικού. 
Η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων έχει ήδη προχωρήσει στον διορισμό της εταιρείας IBG-KANTOR-LOUIS BERGER ως χρηματοοικονομικού-τεχνικού σύμβουλου, της δικηγορικής εταιρείας HOGAN LOVELLS ως νομικού συμβούλου επί θεμάτων ευρωπαϊκού διεθνούς δικαίου και της δικηγορικής εταιρίας Μ. & Π. ΜΠΕΡΝΙΣΤΑΣ ως νομικό σύμβουλο επί θεμάτων ελληνικού δικαίου. 


Διαγωνισμός για WiFi σε τρεις σταθμούς 

Εν τω μεταξύ σε πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει τηνπρομήθεια και εγκατάσταση συστήματος ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω WiFi και οθονών ενημέρωσης επιβατικού κοινού σε τρεις σιδηροδρομικούς σταθμούς προχωρά ο ΟΣΕ. 
Το έργο αφορά στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Πειραιά, Λάρισας και Θεσσαλονίκης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προσφορές τους έως την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου. Κριτήριο κατακύρωσης του έργου θα είναι η χαμηλότερη τιμή.