Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Monorail Πειραιά: αρχές του 2013 η δημοπράτηση, ερώτημα η κόντρα με τον Δήμο


To έργο έχει σημάνει "πόλεμο" μεταξύ Δήμου και ΟΛΠ

 Το monorail όπως φαίνεται δημιουργεί την μεγαλύτερη κόντρα μεταξύ του Δήμου Πειραιά και του ΟΛΠ. Το έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ εδώ και ένα χρόνο σχεδόν είναι πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο.
Ο Δήμος διαριγνύει τα ιμάτια του πως monorail δεν θα γίνει ενώ ο ΟΛΠ λέει πως δεν επηρεάζεται και προχωρά στην υλοποίηση του έργου για το νέο μέσο σταθερής τροχιάς.
Η αλήθεια φυσικά είναι πως αν η ιστορία του monorail  δεν ξεκινήσει άμεσα τότε το έργο κινδυνεύει άμεσα με απένταξη από το ΕΣΠΑ "διώχνωντας" τα κονδύλια. Το νέο στην υπόθεση monorail είναι πως ο ΟΛΠ προχώρησε στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου προκειμένου να μπορέσει να τρέξει τον διαγωνισμό ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πρόκειται να γίνει το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Το έργο σύμφωνα με τον ΟΛΠ είναι απαραίτητο για την εύρυθμη μετακίνηση των εκατομμυρίων επιβατών κατά μήκος του λιμανιού που φτάνει τα 7χλμ. Από την άλλη πλευρά ο Δήμος Πειραιά εμφανίζεται παντελώς αρνητικός καθώς υποστηρίζει πως το μέσο θα ρυπάνει οπτικά την πόλη και δεν θα έχει κάποιο όφελος στο κυκλοφοριακό της πόλης, αντιπροτείνοντας γραμμή Τραμ.

Ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ), παρά τις αντιρρήσεις του δήμου Πειραιά εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου και προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο προκειμένου να τρέξει το διαγωνισμό ο οποίος πρέπει να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Η γραμμή του monorail θα είναι διπλή, με μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα και θα κατασκευαστεί σε ύψος 5,80 μέτρα. Στην πρώτη φάση του έργου προβλέπεται η κατασκευή οκτώ σταθμών και η συνολική μεταφορική ικανότητα θα ανέρχεται σε 2.000 επιβάτες ανά ώρα και ανά κατεύθυνση. Οι συρμοί θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Ο χρόνος κατασκευής υπολογίζεται σε περίπου δύο χρόνια και αν οι κατασκευές ξεκινήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι θα μπορούν να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2015.
Ο κεντρικότερος σταθμός θα βρίσκεται σε απόσταση 20 μέτρων από τον συγκοινωνιακό κόμβο της πλατείας Οδησσού που θα υπάρχουν σταθμοί του Μετρό, του ΗΣΑΠ, του Τραμ, του Προαστιακού, Λεωφορείων και Τρόλεϊ.
Ypodomes.gr