Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Οι υποψήφιοι καταθέτουν τις απόψεις τους ενόψει των αυριανών εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στα διοικητικά συμβούλια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ.


 Οι υποψήφιοι για την διεκδίκηση της θέσης στα διοικητικά συμβούλια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ   καταθέτουν τις απόψεις τους ενόψει των αυριανών εκλογών και ζητούν την στήριξη των συναδέλφων τους. Ο κ. Αλέξανδρος Βλαχογιάννης υποψήφιος για την θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο δ. σ του ΟΣΕ καταθέτει τις δικές του θέσεις και απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του γράφει:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Διανύουμε την περίοδο της μεγαλύτερης κρίσης σ’ όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας, κρίση οικονομική, θεσμική, αξιακή, που φθάνει στα όρια και της ανθρωπιστικής καταστροφής, ως αποτέλεσμα της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής. Οι αδηφάγες δυνάμεις της αγοράς έχουν επικρατήσει σ’ όλα τα επίπεδα και ο ισχυρός - πάλαι ποτέ αντίθετος πόλος των δυνάμεων της πολιτικής, έχουν υποταχθεί στην απόλυτη κυριαρχία των αγορών και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Συνέπεια της υποταγής είναι η κατάρρευση του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος με συχνή αλλαγή κυβερνήσεων, αναζήτηση τεχνοκρατικών σχημάτων και ανάλωση πολιτικών και προσώπων. Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις(εθνικές εκλογές-κυβερνήσεις συνεργασίας κλπ), αποδεικνύουν ότι η κοινωνία και οι πολίτες αναζητούν το νέο μέσα από έντονες κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται με επίκεντρο τον άνθρωπο, διαπιστώνοντας συγχρόνως, πως το νέο δεν μπορεί να προκύψει από την συνισταμένη ετερόκλητων συμμαχιών.
Η χώρα μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, στο επίκεντρο της πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας κρίσης, λόγω των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της υποταγής στις εντολές των ισχυρών και της τρόϊκα (ΔΝΤ- Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), της έλλειψης αναπτυξιακού προγράμματος και εθνικού σχεδίου, της εξυπηρέτησης των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, της επιβολής κοινωνικά ανάλγητων πολιτικών, της εκθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους. Ο Έλληνες πολίτες, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και εμείς οι σιδηροδρομικοί ως αναπόσπαστο μέρος τους, βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες της βάναυσης πολιτικής της αφαίμαξης του εισοδήματός μας, των περικοπών των αποδοχών μας, της κατάργησης κάθε κοινωνικής παροχής, της βίαιης αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, της κατάργησης του συλλογικού δικαίου, της συλλογικής διαπραγμάτευσης, και την δραματική ανατροπή του οικονομικού, οικογενειακού και κοινωνικού προγραμματισμού. Οι 2400 εναπομείναντες εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, καλούμαστε μετά τις καταστρεπτικές συνέπειες του ν.3891/2010 και των μνημονιακών πολιτικών να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, την γνώση και την εμπειρία μας σ ένα συρρικνωμένο δίκτυο, με απώλεια των αποδοχών μας και πέραν του 40%, με αβέβαιο εργασιακό μέλλον και τον σιδηρόδρομο λεηλατούμενο χωρίς την αναγκαία επανεκκίνηση, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μου προς τη Διοίκηση ως μέλος του Δ.Σ μέχρι το Νοέμβριο του 2011, μετά από πρόταση του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος και τη στήριξη ή την ανοχή όλων των παραταξιακών σχηματισμών, που αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Ο σιδηρόδρομος και οι σιδηροδρομικοί βρεθήκαμε και βρισκόμαστε στη δίνη των μνημονιακών πολιτικών και των εντολών της τρόϊκα που πρόθυμα αποδέχονται και επαυξάνουν η κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί εταίροι, υπηρετεί δε με απόλυτη συνέπεια και προθυμία η Διοίκηση του Οργανισμού. Η απουσία εκπροσώπου μας εδώ και ένα χρόνο από τη σύνθεση του Δ.Σ παρείχε την ευχέρεια της λήψης αποφάσεων χωρίς τον αναγκαίο αντίλογο και την πληροφόρηση των εργαζομένων. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και μετά από νομοθετική ρύθμιση που παρεμβαίνει αρνητικά στο θέμα της εργατικής εκπροσώπησης στο Δ.Σ του Οργανισμού, μειώνοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων από 2 σε 1 μέλος, καλούμαστε στις 5 Δεκέμβρη να εκλέξουμε τον εκπρόσωπό μας στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η συμμετοχή αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων που οφείλουμε να περιφρουρήσουμε με την παρουσία μας, την τεκμηριωμένη έκφραση των θέσεών μας, για τη βελτίωση της θέσης του Οργανισμού και τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία δηλώνω παρών και απευθύνομαι σε κάθε συνάδελφο προσωπικά ζητώντας την ψήφο του, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη εκπροσώπησή μας με γνώμονα:
v Την ορθολογική λειτουργία του Οργανισμού για ανοιχτό και βιώσιμο σιδηρόδρομο, με επανάκτηση δραστηριοτήτων και ουσιαστική συμβολή στην οικονομική και αναπτυξιακή πορεία του τόπου.
v Τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, των συμφερόντων των εργαζομένων, την αξιοκρατική αξιοποίηση σ όλα τα επίπεδα με κριτήριο τις γνώσεις, την εμπειρία και την κατοχύρωση του ρόλου του επαγγελματία σιδηροδρομικού.
v Τη συνεργασία με το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και όλες τις εκφράσεις του για κοινή δράση και διεκδίκηση σ όλα τα επίπεδα λήψης των αποφάσεων, με τους εργαζόμενους παρόντες και πρωταγωνιστές.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Στις εκλογές για την ανάδειξη του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ του ΟΣΕ τα κριτήρια της επιλογής δεν πρέπει να έχουν αποκλειστικά συνδικαλιστικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά τα οποία κυριαρχούν στις εκλογές για την εκλογή των συνδικαλιστικών μας εκπροσώπων στα πρωτοβάθμια σωματεία και την ΠΟΣ. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο, οφείλει πέραν της αναγκαίας συνεργασίας με τα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου και κάθε συνάδελφο, να διαθέτει την αναγκαία γνώση σε θέματα διοίκησης επιχειρησιακή αντίληψη και άποψη για την ανάπτυξη της εταιρίας και να αναδεικνύεται σε θεματοφύλακα των συλλογικών μας συμφερόντων.
Οι  εκλογές για την ανάδειξη του εκπροσώπου μας δεν προσφέρονται για την ανάπτυξη και «επιβεβαίωση» προσωπικών στρατηγικών οι οποίες ουδόλως αφορούν τους εργαζόμενους, που δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν μέρος στο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ή στημένων διαφωνιών που αίρονται λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές για το καλό της «παράταξης». Όσοι το επιδιώκουν ας βρουν άλλη αρένα. Ο ΟΣΕ και οι εργαζόμενοι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν διατίθενται για τέτοιου είδους τυχοδιωκτισμούς όψιμων επαναστατών, αλλά και παντός καιρού συστημικών του υπηρεσιακού μηχανισμού. Στη διαχρονική παρουσία μας όλοι κρινόμαστε για τις θέσεις μας, τις απόψεις μας και την πρακτική μας. Σήμερα στις συνθήκες της πρωτόγνωρης κρίσης οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους κατανοούμε την αναγκαιότητα της ενιαίας δράσης, με διαχωριστική γραμμή αυτή της σύγκρουσης με τις δυνάμεις της υποτέλειας, της εκποίησης του δημοσίου πλούτου, της ανεργίας, της φτωχοποίησης, της παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αξία μας ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος, το δημόσιο συμφέρον, μια άλλη πολιτική με ρήξεις και ανατροπές, αξίες που διαχρονικά υπηρετήσαμε από κάθε μετερίζι. Με αυτές τις σκέψεις, αυτές τις αρχές, οδηγό τον δημοκρατικό διάλογο και την πίστη μου στη συμμετοχική διαδικασία τίθεμαι στην κρίση σας με τη ρητή δέσμευσή μου πως θα είμαι ο εκπρόσωπος ΟΛΩΝ των εργαζομένων ανεξαρτήτως πολιτικής ή συνδικαλιστικής προτίμησης, ειδικότητας, κλάδου ή θέσης στην επιχείρηση.
Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι-επαγγελματίες σιδηροδρομικοί μπορούμε:
v Να συμβάλλουμε στην επιβίωση και το ξαναζωντάνεμα του σιδηροδρόμου,
v Να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια μας,
Να είμαστε υπερήφανοι:
v Για το μέσο που υπηρετούμε,
v Για την προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο,
v Για τη συμβολή μας στην ανάπτυξη του σιδηροδρόμου και την συνακόλουθη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας,
Να οικοδομήσουμε:
v Σιδηρόδρομο δημόσιο, βιώσιμο, με κοινωνική προσφορά και διάθεση των δημόσιων υποδομών του για ασφαλείς ποιοτικές και αξιόπιστες μεταφορές.
ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ, Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ – ΟΠΛΟ».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΠ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ
Υποψήφιος εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ του ΟΣΕ
Τηλ: 2105297817-6951785550
E-mail: alvlachogiannis@yahoo.gr
Αθήνα 28 Νοεμβρίου 2012