Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ρωσικό δάνειο 800 εκατ. δολαρίων στη Σερβία για το σιδηροδρομικό δίκτυο


Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να παράσχει δάνειο ύψους 800 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων διάρκειας πέντε ετών στη Σερβία, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός των Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ria Novosti και Interfax.

Τμήμα του δανείου πρόκειται να εκταμιευτεί μέχρι την πρωτοχρονιά, διευκρίνισε, ο ίδιος, ενώ το ετήσιο επιτόκιο θα είναι 4,1%, υπογράμμισε.
Το δάνειο θα χορηγηθεί προκειμένου το Βελιγράδι να προμηθευτεί μηχανές σιδηροδρομικών συρμών και να βελτιώσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της Σερβίας.
Πρόκειται για την υλοποίηση μιας δέσμευσης του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον εθνικιστή ομόλογό του της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Συνολικά, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ρωσικές χορηγήσεις θα ανέλθουν σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Τα 200 εκατομμύρια είχαν ήδη εκταμιευθεί.
Το δημόσιο χρέος της Σερβίας αντιπροσωπεύει, πλέον, το 60% του ΑΕΠ της, ενώ το σωρευτικό έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό άγγιξε το 6,2% του ΑΕΠ. Το Βελιγράδι ενδιαφέρεται για δανεισμό από το ΔΝΤ, που όμως κατέστησε σαφές ότι θα το έβλεπε θετικά μόνον εάν, οι αντίστοιχοι οικονομικές δείκτες ήταν 45% και 4,25%

"Πρώτο Θέμα"