Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσφορά για σιδηροδρομικό έργο στη Σόφια



Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ένα ακόμη σιδηροδρομικό έργο στη γειτονική Βουλγαρία επιδιώκει να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Όπως πληροφορείται το Capital.gr, η εισηγμένη έχει υποβάλει προσφορά για την ανακατασκευή του σιδηροδρομικού σταθμού της Σόφιας, του οποίου ο προϋπολογισμός τοποθετείται στα 30 εκατ. ευρώ.
Η ακριβής αξία του project παραμένει άγνωστη, με το παραπάνω ποσό να αποτελεί διαρροή του υπουργείου Μεταφορών της χώρας σε βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Πάντως, σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα τεύχη δημοπράτησης, οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα πρέπει να διαθέτουν την τελευταία τριετία ετήσιο κύκλο εργασιών 76,5 εκατ. ευρώ (150 εκατ. λέβα).

Μεγάλο ενδιαφέρον

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της βουλγαρικής πρωτεύουσας έχει «άρωμα» Σοβιετικής Ένωσης. Πέραν από μικρού μεγέθους εργασίες ανακαίνισης, που πραγματοποιήθηκαν πριν από μία πενταετία, παραμένει στην ίδια κατάσταση από το 1974. Ως αποτέλεσμα το «λίφτινγκ» θα είναι ολικό, με το κτήριο, που εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 10 χιλιάδες επιβάτες, να παρουσιάζει διαρροές και να μην διαθέτει κεντρικό σύστημα θέρμανσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι κατασκευαστικές εργασίες του σιδηροδρομικού σταθμού-είναι ένας από τους μεγαλύτερους στη Σόφια-  θα ολοκληρωθούν τέλη του 2014.
Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον των εταιρειών είναι μεγάλο, ενώ έξι σχήματα κατέθεσαν προσφορές.
Πέραν του κατασκευαστικού βραχίονα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έλαβε αυτόνομα μέρος στο διαγωνισμό, το «παρών» έδωσαν κοινοπραξία αποτελούμενη από τις βουλγαρικές Stanilov, Trace Group και GP Group.
Επίσης, το έργο της ανακαίνισης του σταθμού, που αποτελείται από πέντε ορόφους (από τους οποίους οι δύο είναι υπόγειοι) διεκδικεί η σλοβάκικη Reming Consult και η αυστριακή Strabag.

Ο ανάδοχος του έργου αναμένεται να ανακοινωθεί το Φεβρουάριο.



Πηγή:www.capital.gr