Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Στα "απόνερα" του PSI θα κολυμπήσει το νέο οικονομικό επιτελείο

...Στις 13 Σεπτεμβρίου 2012, ωριμάζει δάνειο του ΟΣΕ ύψους 190 εκατ. ευρώ, για το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει έγκαιρα τι θα πράξει, ενώ ακολουθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2012 η λήξη δανείου επίσης του ΟΣΕ ύψους 250 εκατ. ευρώ, καθώς και αρκετά δάνεια στα επόμενα χρόνια..


Τα "απόνερα" του PSI καλείται να αντιμετωπίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, θα λάβει την οριστική απόφαση για τα ομόλογα που έμειναν εκτός της ανταλλαγής.

Πρόκειται για τίτλους αξίας 6 δισ. ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων -κυρίως κερδοσκοπικά funds- αρνήθηκαν την ένταξή τους στο PSI και το κούρεμα των ονομαστικών τους τιμών κατά 53,5% ή κατά 75% με βάση τις τιμές αγοράς, και επιδιώκουν τώρα την πληρωμή των τίτλων στο ακέραιο (100%).

Το πρώτο ομόλογο από τη συγκεκριμένη κατηγορία, ύψους 436 εκατ. ευρώ, πληρώθηκε στο 100% στις 15 Μαΐου, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου (με εισήγηση του ιδίου), υπό την πίεση των πολιτικών εξελίξεων καθώς δεν είχε σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά υπάρχει και συνέχεια.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2012, ωριμάζει δάνειο του ΟΣΕ ύψους 190 εκατ. ευρώ, για το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει έγκαιρα τι θα πράξει, ενώ ακολουθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2012 η λήξη δανείου επίσης του ΟΣΕ ύψους 250 εκατ. ευρώ, καθώς και αρκετά δάνεια στα επόμενα χρόνια.

Είναι προφανές ότι η αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων, στο 100%, δεν προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ και αν αποφασιστεί τελικά η αποπληρωμή των δανείων στην ονομαστική τους αξία, τότε θα απαιτηθούν νέοι δανειακοί πόροι ύψους 6 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα όμως η πληρωμή και του δεύτερου ομολόγου στο 100% της ονομαστικής του αξίας, δημιουργεί οριστικό δεδικασμένο για όλα τα υπόλοιπα, ενώ θα πυροδοτήσει και κύμα προσφυγών όσων συμφώνησαν με το PSI και αποδέχτηκαν απώλειες μέχρι και 75% επί των ονομαστικών τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατείχαν.

Σχετική προειδοποίηση είχαν απευθύνει ξένα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, με ειδίκευση σε τέτοιες υποθέσεις. Σε υπηρεσιακό επίπεδο στο υπουργείο Οικονομικών, προετοιμάζονται για το χειρισμό του ζητήματος των ομολόγων εκτός PSI, αλλά πρωτοβουλίες και αποφάσεις αναμένονται μετά την ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η απόφαση θα ληφθεί έγκαιρα και όχι τελευταία στιγμή, υπό πίεση, όπως συνέβη το Μάιο.

Το σύνολο των ομολόγων που έμειναν εκτός PSI ήταν 6,4 δισ. ευρώ, και από αυτά πληρώθηκε το πρώτο που έληξε στις 15 Μαΐου, αξίας 436 εκατ. ευρώ, και απέμειναν τίτλοι αξίας περίπου 6 δισ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα ομόλογα τα έχουν αποκτήσει κερδοσκοπικά funds, σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές, προ του PSI και αν επιτύχουν την πληρωμή τους στο 100% εξασφαλίζουν υψηλά και εύκολα κέρδη.

Περιμένουν την ωρίμανση των ομολόγων, και σε περίπτωση που εξοφληθούν στο ακέραιο έχουν εξασφαλίσει ένα σημαντικό κέρδος, ενώ αν προκύψει αθέτηση πληρωμής κινούνται νομικά εναντίον των κυβερνήσεων σε περίπτωση που αθετήσουν την υποχρέωση πληρωμής.

Αυτό κατάφερε το Dart Management fund, με έδρα τα νησιά Cayman, που εισέπραξε στις 15 Μαΐου τα 436 εκατ. ευρώ.

Ομως το πρόβλημα για την Ελλάδα, είναι πως μεταξύ των κατόχων των ομολόγων αλλοδαπού δικαίου δεν είναι μόνο hedge funds, αλλά είναι και θεσμικοί επενδυτές. Η ολλανδική τράπεζα ABN Amro αρνήθηκε να διαγράψει χρέος ύψους 1,3 δισ. ευρώ από ομόλογα του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ όπως διαμήνυσε σε στελέχη του ΟΔΔΗΧ όπως και άλλες τράπεζες. Είναι άγνωστο όμως αν τους συγκεκριμένους τίτλους τους έχουν πωλήσει σε hedge funds, κάτι που θα αποκαλυφθεί λίγο πριν από την ωρίμανση των τίτλων.

Πιστωτικό γεγονός

Το Μάιο, οπότε και αποπληρώθηκε το πρώτο από τα ομόλογα που έμειναν εκτός ανταλλαγής, η τότε υπηρεσιακή κυβέρνηση φοβήθηκε το πιστωτικό γεγονός και τις νομικές συνέπειες που θα είχε η αθέτηση πληρωμής. Επίσης δεν είχε στο πλευρό της σύσσωμη την Ευρωζώνη, αφού η Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες πρότειναν την πληρωμή του ομολόγου, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα υποστήριζαν το αντίθετο.

Hellenic Business