Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

3.000 ΒΑΓΟΝΙΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΣΚΡΑΠ. Δείτε το βίντεο

Τέρμα στο φαινόμενο του απέραντου νεκροταφείου βαγονιών και άχρηστου τροχαίου υλικού, που παρατηρείται σε δεκάδες σταθμούς του ΟΣΕ ανά την Ελλάδα, επιχειρεί να βάλει άμεσα η διοίκηση του Οργανισμού.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Ταυτόχρονα προσδοκά την εισροή στα ταμεία του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος ποσού 21 εκατ. ευρώ περίπου από την πώληση του συγκεκριμένου υλικού ως σκραπ. Ήδη βρίσκονται στον «αέρα» 10 διαγωνισμοί και έπονται σύμφωνα με πληροφορίες άλλοι 15. Η αποκομιδή των βαγονιών έχει ξεκινήσει από τη Βόρειο Ελλάδα και προς ώρας συνεχίζεται προς τους σταθμούς που βρίσκονται στην κεντρική Ελλάδα με στόχο την κάθοδο στην Αθήνα όπου παρατηρείται εξ αυτού του λόγου -όπως άλλωστε και σε άλλα αστικά κέντρα- έντονο περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Υπογραμμίζεται ότι μετά το σκάνδαλο πώλησης του σκραπ στον ΟΣΕ το 2007, είχαν ανασταλεί οι διαδικασίες εκποίησης άχρηστου υλικού και το δίκτυο του Οργανισμού σε πολλά σημεία θύμιζε και θυμίζει σκουπιδότοπο τον οποίο συνέθεταν ένα πλήθος βαγονιών, σιδηροτροχιών και στρωτήρων. Το αναφερόμενο σκάνδαλο βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη και αφορούσε την πώληση του σκραπ σε χαμηλές τιμές δίχως τον ακριβή καθορισμό ποσοτήτων και χώρων παράδοσης.
Σημειώνεται ότι το 2011 τροποποιήθηκε ο διαγωνισμός πώλησης άχρηστου υλικού του ΟΣΕ ούτως ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια στην όλη διαδικασία και ταυτόχρονα έγινε συστηματική ταυτοποίηση του άχρηστου υλικού. Επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός προβαίνει στη πώληση σκραπ υλικού με τιμές βάσης αγοράς ανάλογες των εξειδικευμένων διεθνών sites. Στη βάση αυτή και μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών ξεκίνησε η διαδικασία διάθεσης του χαρακτηρισμένου ως άχρηστου υλικού αυτή την περίοδο αναφέρει στέλεχος του Οργανισμού. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι του ΟΣΕ η κίνηση αυτή εκτός από τα οικονομικά οφέλη δίδει λύσεις σε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα που εγείρονται από τη συσσώρευση του συγκεκριμένου υλικού κυρίως σε κατοικημένες περιοχές.
Εν τω μεταξύ, καταγγέλθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες από το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ, δυο συμβάσεις για αντίστοιχες εργολαβίες συνολικού ύψους 60 και 150 εκατ. ευρώ ευρώ, εξ αιτίας του γεγονότος ότι παρουσιάζουν 0% απορροφητικότητα για αρκετό χρονικό διάστημα.
Ήδη κατά τις ίδιες πληροφορίες η απορρόφηση από το ΕΣΠΑ το πρώτο 5μηνο του τρέχοντος έτους στην ΕΡΓΟΣΕ έχει ανέλθει στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ και αν δεν υπάρξουν δραματικές πολιτικές εξελίξεις αναμένεται έως τα τέλη του έτους απορρόφηση επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα έτοιμα φέρονται να είναι τα τεύχη της προκήρυξης του διαγωνισμού δαπάνης 400 εκατ. ευρώ Τιθωρέα-Δομοκός, ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές 20 εταιρείες έχουν παραλάβει τα τεύχη του διαγωνισμού κόστους 22 εκατ. ευρώ που αφορά την ανάταξη ηλεκτροκίνησης (καλώδια- σταθμοί) του τμήματος Οινόης-Τιθωρέας, όπου συνεχώς διαπράττονται κλοπές καλωδίων για την πώληση του χαλκού εμπεριέχεται σε αυτά.

inews
Δείτε το σχετικό βίντεο που αναρτήσαμε στα "Σ.Ν"