Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Εξάρθρωση σπείρας που έκλεβε το δίκτυο του ΟΣΕ


Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές υπόγειων καλωδίων σηματοδότησης, τηλεπικοινωνιών και τροφοδοσίας στο δίκτυο του Ο.Σ.Ε.
Συνελήφθησαν, για τη συμμετοχή τους σε αυτή, 5 αλλοδαποί υπήκοοι Πακιστάν και αναζητούνται ακόμη 4 ομοεθνείς συνεργοί τους.
Έχουν εξιχνιαστεί, μέχρι τώρα, -3- περιπτώσεις κλοπής υπόγειων καλωδίων του Ο.Σ.Ε., -1- περίπτωση κλοπής μετασχηματιστών της ΔΕΗ και -1- κλοπή οχήματος.
Η αποτίμηση της συνολικής αξίας αποκατάστασης της ζημιάς για τον Ο.Σ.Ε., εκτιμάται στο χρηματικό ποσό των (984.000) ευρώ.
Εξαρθρώθηκε, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας που διενεργήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές υπόγειων καλωδίων σηματοδότησης, τηλεπικοινωνιών και τροφοδοσίας στο δίκτυο του Ο.Σ.Ε.
Έχουν εξιχνιαστεί, μέχρι τώρα, τρεις περιπτώσεις κοπής και κλοπής υπόγειων καλωδίων του Ο.Σ.Ε. στις περιοχές του σιδηροδρομικού σταθμού της Δαύλειας και του Δημοτικού Διαμερίσματος Θουρίου Λιβαδειάς, μία περίπτωση κλοπής μετασχηματιστών της ΔΕΗ στην Αλίαρτο Βοιωτίας και μία κλοπή οχήματος στη Γλυκόβρυση Λακωνίας.
Συνελήφθησαν προχθές (19-05-2012), στην Δαύλεια Βοιωτίας, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, πέντε (5) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 32, 26, 24, 23, και 21 ετών, ενώ αναζητούνται ακόμη τέσσερις (4) ομοεθνείς συνεργοί τους.
Σε βάρος των πέντε συλληφθέντων και των τεσσάρων συνεργών τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για κλοπές και διακεκριμένες φθορές υπόγειων καλωδίων του ΟΣΕ και για διατάραξη της ασφάλειας των σιδηροδρόμων.
Επιπλέον, οι συλληφθέντες είχαν εισέλθει και παρέμεναν παράνομα στη Χώρα μας, στερούμενοι παντελώς νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών που αφορούσαν στη δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διέπραττε κλοπές υπόγειων καλωδίων στο δίκτυο του ΟΣΕ, οργάνωσαν αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή της Δαύλειας.
Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, εντοπίστηκαν προχθές το πρωί δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού της Δαύλειας και μετά από δυναμική επέμβαση, συνελήφθησαν οι πέντε δράστες και όπως διαπιστώθηκε είχαν προβεί στην κοπή και κλοπή υπόγειων καλωδίων του Ο.Σ.Ε. σε μήκος (2) περίπου χιλιομέτρων. Επιπλέον κατασχέθηκαν και τα δύο οχήματά τους.
Από την μεθοδική και συστηματική έρευνα, προέκυψε ότι οι πέντε συλληφθέντες μαζί με ακόμη τέσσερις συνεργούς τους, έχοντας συγκροτήσει, τουλάχιστον προ διμήνου, εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη ιεραρχική δομή και σύνθεση, προέβησαν σε συνεχιζόμενες κοπές και αφαίρεση καλωδίων στο δίκτυο του Ο.Σ.Ε. που εκτείνεται από το Δημοτικό Διαμέρισμα Θουρίου Λιβαδειάς έως το σιδηροδρομικό σταθμό της Δαύλειας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφαλή διέλευση των αμαξοστοιχιών και την ασφάλεια των επιβατών.
Από την αστυνομική έρευνα εξιχνιάσθηκαν επιπλέον δύο περιπτώσεις κοπής και κλοπής υπόγειων καλωδίων που είχαν διαπράξει και συγκεκριμένα:
• Βραδινές ώρες της 30-04-2012 προς 01-05-2012, από το δίκτυο του Ο.Σ.Ε. που διέρχεται κάτω από την αερογέφυρα στην περιοχή του Θουρίου Λιβαδειάς σε μήκος (2,5) περίπου χιλιομέτρων.
• Βραδινές ώρες της 08/09-05-2012, από το δίκτυο του Ο.Σ.Ε. πλησίον το σιδηροδρομικού σταθμού της Δαύλειας σε μήκος (3,5) περίπου χιλιομέτρων.
Προέκυψε επίσης, ότι το βράδυ της 07/08-05-2012, οι δράστες αφαίρεσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας 55χρονου ημεδαπού, από την περιοχή της Γλυκόβρυσης Λακωνίας, το οποίο χρησιμοποίησαν την επομένη (08/09-05-2012) στη Δαύλεια. Το ανωτέρω όχημα βρέθηκε, κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
Επιπλέον, εξακριβώθηκε η συμμετοχή του 32χρονου συλληφθέντα, στην κλοπή μετασχηματιστών της ΔΕΗ που διαπράχθηκε την 14-06-2012 στην Αλίαρτο Βοιωτίας, υπόθεση για την οποία έχει ήδη σχηματισθεί δικογραφία και έχει υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς.
Από την συνεχιζόμενη έρευνα, χθες (20-05-2012) βρέθηκαν πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού της Δαύλειας και κατασχέθηκαν δέκα (10) εσωτερικά χάλκινα στελέχη, προερχόμενα από αποκομμένα τμήματα των υπόγειων καλωδίων του Ο.Σ.Ε., τυλιγμένα σε αντίστοιχες αυτοσχέδιες συσκευασίες τύπου «κουλούρας», συνολικού μήκους (500) μέτρων, τα οποία θα αποδοθούν σε αρμόδιο υπάλληλο του Ο.Σ.Ε.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων υπαλλήλων του ΟΣΕ, η ζημιά που προκλήθηκε από τις τρεις κοπές και κλοπές υπόγειων καλωδίων, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (984.000) ευρώ, ενώ από τις φθορές που προκλήθηκαν υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς και παραπέμθηκαν για να απολογηθούν αύριο (22-05-2012) ενώπιον του κ. Ανακριτή Λιβαδειάς.
Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των συνεργών τους, αλλά και για να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.
EVIAPORTAL.GR