Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Σβήνει στις ράγες το αμερικανικό όνειρο χιλιάδων Λατινοαμερικάνων . Δείτε το βίντεο

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι η μετανάστες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που ρισκάρουν τη ζωή τους για να καταφέρουν να φτάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ, κυνηγώντας το «αμερικανικό όνειρο». Ο δρόμος όμως είναι γεμάτος θανάσιμους κινδύνους.

Κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες από χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα και η Νικαράγουα, προσπαθούν να διασχίσουν τον ποταμό ανάμεσα στη Γουατεμάλα και το Μεξικό. Σκοπός τους είναι να μπουν παράνομα στο Μεξικό, έχοντας όμως ως τελικό στόχο τις ΗΠΑ. Εκεί αρχίζουν ακόμα πιο δύσκολες κι επικίνδυνες καταστάσεις, αφού οι μετανάστες πρέπει να διασχίσουν ολόκληρη τη μεξικανική ακτή για να φτάσουν στα σύνορα του Τέξας. Πρόκειται για ένα ταξίδι 4.000 χιλιομέτρων που αρχίζει από τον σταθμό τρένων της Αριάγκα.

Τα τρένα είναι το μόνο μεταφορικό μέσο για τους μετανάστες. Χιλιάδες ανεβαίνουν σε αυτά κάθε μέρα, προσπαθώντας να βρουν μια «θέση» στις οροφές ή στις ενώσεις των βαγονιών.

Δίχως να γνωρίζουν την κατεύθυνση των τρένων πολλές φορές οι απελπισμένοι μετανάστες ανεβαίνουν σε συρμούς που πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, προς τα σύνορα της Γουατεμάλας. Άλλοι συλλαμβάνονται από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες κάνουν συχνούς ελέγχους σταματώντας τα τρένα.

Για κάποιους όμως οι κίνδυνοι αποδεικνύονται πολύ μεγαλύτεροι, ίσως και μοιραίοι. Ένας μεξικάνος καταστηματάρχης αναφέρει: «Έχω δει πολλά δυστυχήματα. Ανθρώπους που πέφτουν από τα βαγόνια και σκοτώνονται επειδή τους παρασύρει το τρένο, όπως και ανθρώπους που χάνουν τα πόδια τους».
Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί η Ροζάνα από το Ελ Σαλβαδόρ. Έχασε και τα δυο της πόδια πέφτοντας από το τρένο. Όλα έγιναν όταν διαπίστωσε έναν αστυνομικό έλεγχο. Προσπάθησε να μετακινηθεί όμως ένα γλίστρημα ήταν μοιραίο.
Τη νύχτα οι μετανάστες προσπαθούν να βρουν ένα άδειο βαγόνι για να ταξιδέψουν. Μπλοκάρουν, μάλιστα, την πόρτα του ώστε να μην πέσουν θύματα ληστών κατά τη διαδρομή, ή βιαστών όταν πρόκειται για γυναίκες. Παράλληλα, έχουν να αντιμετωπίσουν το κρύο, την πείνα και την εξάντληση.
Ο 30χρονος Χάιμε είναι από το Ελ Σαλβαδόρ. Για πρώτη φορά πέρασε παράνομα τα αμερικανικά σύνορα μαζί με τους γονείς του όταν ήταν παιδί. Έμειναν στο Λος Άντζελες για 15 χρόνια κι εκείνος πήρε Πράσινη Κάρτα. Όταν όμως μπήκε σε λάθος δρόμο κι έγινε μέλος συμμορίας, απελάθηκε κι επέστρεψε στο Ελ Σαλβαδόρ. Εκεί γνώρισε την 19χρονη Λουπίτα, η οποία τον «μεταμόρφωσε». Μαζί προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ για να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες. «Στόχος μου είναι να φτάσω στο Μπράουνσβιλ του Τέξας, να δουλέψω σκληρά και να προσφέρω στην Λουπίτα μια καλύτερη ζωή» είπε ο Χάιμε, γνωρίζοντας όμως τους θανάσιμους κινδύνους που κρύβει το ταξίδι τους.
«Η Λουπίτα επηρεάστηκε λίγο πριν φύγουμε, από τις ιστορίες που ακούγονται για τα δυστυχήματα που έχουν συμβεί σε παρόμοια ταξίδια. Αισθάνεται άσχημα, αλλά θα τα καταφέρουμε» τόνισε. «Το παραμικρό λάθος θα καταλήξει σε τραγωδία» πρόσθεσε χαρακτηριστικά




Βαγγέλης Βιτζηλαίος
newspost