Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Σαν σήμερα, 11 Μαρτίου 2004 .Τρομοκρατική επίθεση σε τρένα στην Μαδρίτη.

Σαν σήμερα, η παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονίζεται από την είδηση τρομοκρατικού κτυπήματος σε  τρένα της Ισπανίας.  Δέκα ωρολογιακές βόμβες, τοποθετημένες σε τέσσερα τρένα, εξερράγησαν σε τρεις σταθμούς. Ο απολογισμός, 192 νεκροί και τραυματίες  1.400, κατά το υπουργείο Εσωτερικών. Στην Ισπανία, έκαναν λόγο για την ισπανική «11η Σεπτεμβρίου».
Οι επιθέσεις έγιναν κυρίως γύρω από μία βασική σιδηροδρομική γραμμή, στη Μαδρίτη και στα περίχωρά της. Πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν με ελεγχόμενες εκρήξεις ακόμα 3 βόμβες, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ανχέλ Αθέμπες. Επτά βόμβες εξερράγησαν στον κεντρικό σταθμό Ατότσα, από τους μεγαλύτερους της Μαδρίτης.

Μία εξερράγη στο σταθμό της Αγίας Ευγενίας και δύο στο σταθμό Πόδο, σε προάστιο. Οι εκρήξεις άρχισαν περίπου στις 7.30 τοπική ώρα (ώρα μεγάλης αιχμής) και ολοκληρώθηκαν και συνεχίστηκαν διαδοχικά ανά 4-5 λεπτά, χωρίς να έχει γίνει προηγούμενη ειδοποίηση, όπως συνήθως κάνει η ΕΤΑ, στην οποία έπεσαν αμέσως οι υποψίες των αρχών. Η εκρηκτική ύλη ήταν βιομηχανική δυναμίτιδα (Titadyn), υλικό που πρόσφατα έκλεψε η ΕΤΑ από τη Γαλλία. Οι αρχές θεωρούν ότι και η συνδεσμολογία παραπέμπει στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων (χρησιμοποιεί δυναμίτιδα), καθώς η εκρηκτική ύλη ήταν τοποθετημένη σε σακίδια πλάτης. Αργότερα κατέστη σχεδόν βέβαιο ότι υπαίτια ήταν η Αλκάιντα, η οποία τιμώρησε έτσι την Ισπανία για την υποστήριξή που παρείχε προς τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ. Χιλιάδες Ισπανοί έκαναν αυθόρμητα σιωπηρές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Χώρα των Βάσκων.Η 11η Μαρτίου 2004, μέρα που ανακηρύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Παγκόσμια Ημέρα για τα Θύματα της Τρομοκρατίας, είναι σημειολογικά η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης.