Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η Δ. Κουτσούμπα στον ΑΘΗΝΑ984. "Η αλήθεια είναι ότι άνθρωποι που ήρθαν από τον ΟΣΕ, 50 - 55 χρονών, δεν είναι κατάλληλοι για να φυλάνε τους αρχαιολογικούς χώρους".

Η πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, μίλησε στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου. Για τους φύλακες των αρχαιολογικών χώρων, μεταξύ άλλων είπε:
«Για πολλά χρόνια διεκδικήσαμε στο υπουργείο Πολιτισμού οι φύλακες να είναι απόφοιτοι λυκείου, να γνωρίζουν μια ξένη γλώσσα και να είναι απόφοιτοι ΙΕΚ με ειδικότητα αρχαιοφύλαξης... Οι εργαζόμενοι με υποχρεωτική εκπαίδευση θεωρούσαμε ότι δεν βοηθάνε την εικόνα των αρχαιολογικών χώρων.
Υπάρχει στο δημόσιο ένα προσοντολόγιο που λέει ότι ο φύλακας πρέπει να έχει δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι άνθρωποι που ήρθαν από τον ΟΣΕ έγιναν κλητήρες ή εργατοτεχνίτες, διότι ήταν υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δεν ήταν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μας βγήκε η ψυχή στο δημόσιο, για λόγους αξιοκρατίας, να υπάρχει ένα προσοντολόγιο και τώρα, με πρόσχημα την κρίση, ο καθένας μπορεί να λέει "γιατί δεν τους πήρατε να τους κάνετε αρχαιοφύλακες;". Ο αρχαιοφύλακας είναι μια ειδικότητα. Αποκτάται είτε μέσα από την εκπαίδευση της ίδιας της υπηρεσίας, είτε ευτυχώς τα τελευταία χρόνια μέσα από το ΙΕΚ».

Και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι άνθρωποι που ήρθαν από τον ΟΣΕ, 50 - 55 χρονών, δεν είναι κατάλληλοι για να φυλάνε τους αρχαιολογικούς χώρους. Ειδικά όταν δεν γνωρίζουν μια ξένη γλώσσα. Μια χαρά έκαναν τη δουλειά τους στον ΟΣΕ και εκεί έπρεπε να μείνουν, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μηχανοδηγοί. Δεν είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι μας έφεραν από τα γραφεία... Ποτέ δεν βγήκαμε να πούμε ότι μας λείπουν τόσοι νυχτοφύλακες σε τόσα μουσεία. Γιατί είναι σαν να λες "ανοίξαμε και σας περιμένουμε". Και βγαίνει η κυβέρνηση και λέει "εφεδρεία στον πολιτισμό, διώχνουμε και 10% του κλάδου", υπερηφανεύεται ότι έχει κόψει 35% κονδύλια και προσωπικό και αυτό παρουσιάζει ως έργο στην Task Force και μετά ρωτάμε από πού ανοίγει η όρεξη των συλλεκτών...».

Δημοσιογράφος: Έχετε βρει αρχαιολόγους που θέλετε να τους τραβήξετε στη δική σας υπηρεσία;

Δ. Κουτσούμπα: «Βέβαια. Και επειδή οι φορείς αναδιατάσσονται δεν θα έχουν και αντικείμενο και τους θέλουμε. Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Μας έχουν δέσει σε μια κόλλα χαρτί, γιατί ναι μεν απελευθέρωσαν τις μετατάξεις στον νόμο 4024, αλλά κάθε μετάταξη μετράει για καινούργια πρόσληψη. Αν πάρω έναν φύλακα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το διπλανό υπουργείο, μήπως δεν γίνει ποτέ προκήρυξη για να πάρω φύλακες απόφοιτους ΙΕΚ, που με ενδιαφέρει; Δεν μπορεί να λένε ότι πάνε για αναδιοργάνωση του δημοσίου και να τους λες "έχω αρχαιολόγους που ήταν στον ΟΣΕ, φέρ' τους εδώ, όχι, να απολυθεί". Δεν γίνονται αυτά. Αυτό λέγεται "θέλω να κόψω όπου μπορώ, όπως μπορώ, χωρίς πρόγραμμα"».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ