Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Κίνδυνος και για ανθρώπινες απώλειες. Οι κυνηγοί χαλκού κόστισαν 10 εκατ. ευρώ στον ΟΣΕ!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνω από 120 χιλιόμετρα καλωδίων έχουν κάνει «φτερά» από το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πάτρας τα τελευταία δυο χρόνια για να βγάλουν… μεροκάματο οι γνώριμοι «κυνηγοί» του χαλκού! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπευθύνων του Οργανισμού, η ζημιά ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ!
Στην ανεξέλεγκτη πλέον δράση τους, οι συμμορίες δεν υπολογίζουν ούτε το πιθανό κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Κι αυτό, γιατί αφαιρούν τον χαλκό που υπάρχει στον εξοπλισμό των αυτόματων διαβάσεων, με αποτέλεσμα να τίθενται εκτός λειτουργίας κι αυτό να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για σοβαρά δυστυχήματα!
Και αφού η ηλεκτροκίνηση δεν δουλεύει, η χώρα απειλείται με επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδότησε το έργο! Το εξωφρενικό, μάλιστα, είναι ότι ενώ το δημόσιο πλήρωσε 50.000 ευρώ ανά χιλιόμετρο για την εγκατάσταση της διπλής γραμμής ηλεκτροκίνησης, οι «κυνηγοί» του χαλκού τον πωλούν στα χυτήρια για… τέσσερα ευρώ το κιλό!
*** Παρ’ όλα αυτά, τίποτε δεν δείχνει να πτοεί τους «κυνηγούς» που συνεχίσουν την παράνομη δραστηριότητά τους όπου βρουν εύκαιρο στόχο! Οι άνδρες της ΟΠΚΕ Βοιωτίας έπιασαν στα πράσα δύο άνδρες και μία γυναίκα, σε μπλόκο που είχαν στήσει στο 39ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θηβών- Λιβαδειάς, όταν έκαναν έλεγχο στο αυτοκίνητό τους και βρήκαν δύο κόφτες μετάλλων και χάλκινα καλώδια ηλεκτροδότησης τα οποία ομολόγησαν ότι είχαν «ξηλώσει» από ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στη Λιβαδειά.
ΠΡΩΤΟ Θέμα