Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Διαμαρτυρία για τα τρένα από την Έδεσσα στη Θεσσαλονίκη


 Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κάτοικοι και φορείς των νομών Πέλλας, Φλώρινας και Κοζάνης διεκδικώντας την επαναλειτουργία των σιδηροδρομικών δρομολογίων Θεσσαλονίκης - Έδεσσας - Άρνισσας - Φλώρινας και Κοζάνης.
Μεθαύριο Σάββατο διοργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Τημενιδών Έδεσσας, ενώ στη συνέχεια οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, όπου θα επιβιβαστούν στο τρένο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Φθάνοντας στη Θεσσαλονίκη θα πορευτούν στο κέντρο της πόλης με σημείο συγκέντρωσης το άγαλμα του Βενιζέλου. Εκεί θα τους περιμένουν φορείς της Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιούνται σε ανάλογες κινητοποιήσεις για την επαναφορά των σιδηροδρομικών δρομολογίων στην προ περικοπών περίοδο.Η συγκέντρωση του Σαββάτου αποτελεί συνέχεια εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των κατοίκων της Έδεσσας και της Άρνισσας, οι οποίοι τα τελευταία Σαββατοκύριακα κλείνουν συμβολικά για μικρό χρονικό διάστημα τη σιδηροδρομική γραμμή. Επιπλέον την περασμένη Παρασκευή πολίτες της Έδεσσας κατέλαβαν το πρώην κτίριο της νομαρχίας.
Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη έχει διακοπεί η σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινας και Κοζάνης με τη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν μειωθεί αισθητά τα δρομολόγια προς Έδεσσα και Άρνισσα Πέλλας. Επιπλέον οι κάτοικοι των Γιαννιτσών ζητούν να βγει από τα συρτάρια του υπουργείου Μεταφορών η μελέτη σκοπιμότητας του προαστιακού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, που εκπονήθηκε το Μάιο του 2008 και προβλέπει τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών.
Από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΣΕ επικαλείται λόγους εξυγίανσης του οργανισμού, γι’ αυτό προχωρά σε καταργήσεις σιδηροδρομικών συνδέσεων και μειώσεις δρομολογίων.

Το τρένο φέρνει ανάπτυξη

Περίπου 25 φορείς από την Πέλλα, τη Φλώρινα, την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχουν στη μεθαυριανή συγκέντρωση με κοινό στόχο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τους νομούς της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.
«Είναι ή όχι σκανδαλώδης η κατάργηση των σιδηροδρομικών δρομολογίων Έδεσσας- Φλώρινας, αλλά και Κοζάνης, όταν σύμφωνα και με δηλώσεις αρμοδίων του ΟΣΕ, παρουσίαζαν μεγάλη πληρότητα; Δεν κατανοούν, άραγε, ότι έτσι οδηγούν σε σιδηροδρομική απομόνωση την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, καταδικάζοντας τις περιοχές αυτές σε παραπέρα οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό;». Τα ερωτήματα αυτά θέτει μέσω της «Μ» το μέλος του Δικτύου Πολιτών για το Περιβάλλον και το Σιδηρόδρομο Μάκης Γεροντίδης, που θα δώσει το παρών στη συγκέντρωση.
Παράλληλα οι κάτοικοι των παραπάνω νομών διαμαρτύρονται και για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου. «Ο υπερδιπλασιασμός της τιμής του εισιτηρίου από 6 σε 14 ευρώ για το δρομολόγιο Έδεσσα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή, σε συνδυασμό με την κατάργηση δρομολογίων, οδηγεί στην απαξίωση του τρένου και τη στροφή του επιβατικού κοινού στα αυτοκίνητα και στα ΚΤΕΛ», συμπληρώνει ο κ. Γεροντίδης υπογραμμίζοντας ότι «ο ΟΣΕ επικαλείται οικονομικά προβλήματα, όμως αυξάνοντας την τιμή του εισιτηρίου στην ουσία διώχνει το επιβατικό κοινό»..