Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ενα εισιτήριο για τα... τρένα όλης της Ευρώπης

Ενιαίο πρόγραμμα δρομολογίων και ενιαίο εισιτήριο στα τρένα προωθεί η Επιτροπή Μεταφορών της ΕΕ για όλες τις χώρες της Ευρώπης, όμως συναντά τη σθεναρή αντίδραση των εθνικών οργανισμών σιδηροδρόμων. Αυτό επισήμανε η ευρωβουλευτίνα των Πρασίνων της Αυστρίας, Eva Lichtenberger, και μέλος της επιτροπής, στη συνάντηση που είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 20 στελέχη της αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα που είτε ανήκουν, είτε υποστηρίχτηκαν από τους Οικολόγους Πράσινους.
«Ο εθνικός ανταγωνισμός καταστρέφει τα συμφέροντα των καταναλωτών. Οι εθνικοί οργανισμοί σιδηροδρόμων προσπαθούν να εμποδίσουν την ενιαία πολιτική εισιτηρίων και δρομολογίων, την ώρα που οι συνδυασμένες μεταφορές και σε διακρατικό επίπεδο είναι απαραίτητες για να στρέψουν τους πολίτες στη χρήση των βιώσιμων μετακινήσεων», τόνισε η ευρωβουλευτίνα.

Συνδυασμένες μεταφορές

Η ΕΕ προωθεί τις συνδυασμένες μεταφορές σε όλες τις πόλεις, ώστε να πετύχει αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και να φτάσει στον τελικό στόχο των βιώσιμων μετακινήσεων στους αστικούς ιστούς. «Εχουμε διαπιστώσει ότι το σημαντικότερο για τη χρήση των δημόσιων μέσων από τους πολίτες δεν είναι η τιμή του εισιτηρίου, αλλά κατά πόσο το κάθε μέσο διευκολύνει. Η τιμή του εισιτηρίου είναι μύθος. Συνέπεια, ασφάλεια, πυκνότητα και ταχύτητα δρομολογίων είναι τα ζητούμενα. Διαπιστώσαμε σε πόλεις ότι, μόλις βελτιώθηκε η συχνότητα των δρομολογίων, διπλασιάστηκε η κινητικότητα, η χρήση των μέσων», υπογράμμισε η κ. Lichtenberger.

ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
"Αγγελιοφορος"